Оперативният щаб по сигурността: Няма увеличен миграционен натиск за България

Към момента за страната ни няма данни за непосредствена заплаха от увеличен миграционен натиск. Това е оценката на Оперативния щаб по сигурност и миграция, който се председателства от вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

В заседанието участваха и външният министър Даниел Митов, министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната, командирът на сухопътните войски, ресорните заместник-министри на вътрешните, външните работи и отбраната, главният-секретар на МВР, председателите на ДАБ, ДАНС, ДАР и други специални служби.

Оперативният щаб направи редовен преглед на Плана за действие при засилен миграционен натиск с цел поддържането на високото ниво на готовност при евентуално засилване на натиска. Бяха направени актуализации на елементи от плана, съобразно актуалната оперативна информация. Бе направен и преглед на нормативните и организационни потребности, вследствие регламентиране участието на въоръжените сили в охраната на границата.

Щабът следи внимателно обстановката и средата за сигурност, като е в непрекъсната връзка и тясно сътрудничество с партньорските служби.

Както „Труд“ писа единодушно тази седмица парламентът реши законово проблемът с включването на армията по охрана на границата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини