Рисунки ще летят в Космоса, пращат ги на астероида Бену

Рисунки, картини, скулптури и фотографии от целия свят ще летят в Космоса. Те ще бъдат изпратени на астероида Бену с автоматичния апарат "Озирис-Рекс", съобщи ТАСС, цитиран от dnes.bg.

Мисията на космическия апарат ще включва доставянето на почва от повърхността на това космическо тяло на Земята за нейното проучване.

Според НАСА този полет може да вдъхнови мнозина за създаването на художествени произведения и те ще бъдат доставени на повърхността на Бену.

"Озирис-Рекс" трябва да излезе в орбита около Слънцето, край която кръжи астероидът, да го догони и да пристъпи към неговото изучаване. След това ще бъде предприета операция по събирането на почва с помощта на ръка-робот, снабдена със специално пневматично устройство. Апаратът ще се отправи на обратно пътешествие към Земята през 2021 година.

На борда на "Озирис-Рекс" предложените творби ще попаднат в дигитализиран вид, записани на електронен носител. Те ще могат да бъдат изпратени до 20 март чрез социалните мрежи Twitter и Instagram, а по-подробни инструкции за инициативата са дадени на сайта www.asteroidmission.org.

Астероидът Бену е със сравнително малки размери - диаметърът му е 550 метра. Но ако той се сблъска с нашата планета, вероятността за което е 1 към 4000, ще предизвика експлозия с 2 700 мегатона тротилов еквивалент. Астероидът беше кръстен Бену на името на "душата" на древноегипетския бог на Слънцето Ра.

Коментари

Задължително поле