Вдигнаха контраблокадата по гръцката граница, затворен остава само ГКПП „Илинден”

Вдигнаха контраблокаата на повечето гранични пунктове с Гърция от българска страна. На този етап остават ограниченията за преминаване на МПС през ГКПП „Илинден”. Министър Московски обаче обяви на пресконференция в Бургас, че към 17 часа се очаква да бъде премахната контраблокдата по всички пунктове.  

Тя вече е премахната на ГКПП „Ивайловград” и „Златоград”, съобщиха от пресцентъра на МВР. Възстановено е преминаването на превозни средства и в двете посоки на движение. Към момента няма данни за образували се колони от чакащи МПС на ГКПП „Ивайловград”. По предварителна информация пропускателният режим за ГКПП „Златоград” е валиден до 8:00 часа на 22 февруари.

Към 15.40 часа е възстановен пропускателният режим и в двете посоки за всички моторни превозни средства през ГКПП „Кулата-Промахон”. По същото време е получена информация и за отпадане на блокадата на ГКПП „Капитан Петко войвода”.

Към 16.00 часа е свалена и блокадата на ГКПП „Маказа” и движението в момента се осъществява нормално. Във вътрешността на южната ни съседка, в посока Комотини, могат да се ползват обходни маршрути.

Малко по-рано за вдигането на блокадата съобщи Веселин Дангов, превозвач и част от българския стачен комитет, който организира контраблокадата по граничните пунктове между България и Гърция, цитиран от "Фокус".

 По думите му областният управител на Благоевград Бисер Михайлов е от гръцката страна на пункта, за да уведоми фермерите за решението, което нашите превозвачи са взели и така да може да започне пропускателния режим.

„За колко време и как ще бъде не знаем, но истината е една, че при така появилото се напрежение и по другите гранични пунктове, особено на „Капитан Петко войвода“, просто нямаше да може да се удържи положението. През последните дни гърците представят ситуацията, че българската държава спира трафика. За да видят те, че в момента ние сме точно от обратната страна, а не че ние сме тези, които спираме движението бе взето решение от инициативния комитет да бъде преустановена нашата стачка“, каза още Дангов. Той бе категоричен, че оттук натам цялостното разрешаване на проблема е в ръцете на гръцките земеделски производители.

Както "Труд" писа малко по-рано за вдигането на блокадата съобщи транспортният министър Ивайло Московски на пренсконференция в Бургас.

Веднага след посещанието си в Бургас, министърът тръгна към гръцката граница, за да следи ситуацията на място, заяви той.

„Хората бедстват жестоко и на първо място трябва да бъдем човеци”, посочи той. На 90% министърът има потвърждение, че превозвачите ще се съгласят с призива му и ще вдигнат блокадата. „Дали гърците ще продължат да блокират границата или не, не мога да твърдя”, посочи Московски.

Той посочи, че колоните са достигнали до 30-40 км, блокираните коли са били около 8000 и хуманитарният проблем се задълбочавал с всеки изминал час. Хората нямали никакви хигиенни условия, възможност за почивка и нормална храна.

"Моля да бъда извинен, ако съм си изпуснал нервите и съм казал нещо по-остро, но аз съм български министър на транспорта, не съм гръцки министър на фермерите", заяви Ивайло Московски.

Дали гърците ще продължат да блокират границата или не, не мога да твърдя”, посочи Московски на шестия ден от контраблокадата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини