Московски в отговор защо е по-рязък: Аз съм български министър на транспорта, не гръцки министър на фермерите

Призовах българските превозвачи да вдигнат контраблокадата . На 90% имам уверение, че нещата ще станат. Блокадата започва да се вдига от наша страна поетапно. Това обяви в 15.00 часа в Бургас министър Ивайло Московски.

Нямаме никакво уверение от гръцка страна, че и те ще вдигат блокадата. Вчера, когато техният посланик беше там и разговаря с тях, бяха преместили селскостопанските машини и пътят беше свободен, но не дават никаква гаранция и не могат да потвърдят дали устойчиво той ще остане отворен. В смисъл утре или вдруги ден ако не се разберат с техния премиер Ципрас е възможно пак да блокират границата, обясни Московски и добави: "Към момента ми се обадиха, че са започнали да вдигат контраблокадата и предполагам, че до утре на обяд ще преминат всички колони. От там нататъка вече дали ще бъде отворена границата или не е въпрос на решение на гръцките фермери".

В Бургас транспортият министър дойде във връзка с визитата на правителствената китайска делегация дошла да посети нашите пристанища. Московски каза, че от Бургас ще се върне директно на границата, където е бил и до сутринта в неделя.

По думите му, ситуацията можело да стане неконтролируема. -"От наша страна всичко е обезпечено, що се отнася до достатъчно присъствие на полиция и жандармерия", успокои той. На въпрос дали се очакват сблъсъци, заяви :” Няма ескалация на напрежение от наша страна”. Министърът коментира, че 50% от камионите са австрийски, чешки, полски, румънски. Загубите заради Блокадата са огромни – за десетки милиони левове. Превозвачите могат да заведат искове за обезщетения в Българските съдилища.

При всички разговори с гръцката страна, отговорът оттам бил „Ситуацията е извън нашият контрол”. Нашите превозвачи искат конкретно две неща – първо да се махнат тракторите от границата и второ – да дойде гръцка полиция, която да осигури буферна зона, каза министърът. Московски се извини, ако е бил по-рязък в изказванията и уточни: „Аз съм български министър на транспорта, а не гръцки министър на фермерите”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини