Говорител на руското външно министерство: Обещанията на НАТО са унизителни за Сърбия

„Обещанията на НАТО за сигурност и опитите да се въвлече Сърбия в НАТО са много унизителни за балканската страна, точно по времето, когато двама от нейните дипломати бяха държани за заложници в Либия и в крайна сметка бяха убити от американски въздушни удари“, каза говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от агенциите.

В петък при въздушно нападение на САЩ над позиции на поддръжници на Ислямска държава в Сабрата, Либия, бяха убити повече от 40 души, включително и двама сръбски граждани, държани за заложници от джихадистите. Сръбският министър-председател каза, че смъртта на двамата дипломати е „ужасна косвена щета“ и поиска обяснение от Вашингтон.

В неделя по телевизионния канал „Россия 1“ говорителят на руското външното министерство Мария Захаров каза, че Вашингтон продължава да обвинява Русия да бомбардировки по цивилни обекти без доказателства, но в същото време се държи сякаш нищо не е станало, когато от собствените им удари има потвърдени цивилни жертви.

Захарова отбеляза, че само няколко дни след дезинформационната кампания, обвиняваща Русия за удари над медицински заведения в областта на Идлиб, Сирия, американска анти-теросистична стрелба „уби двама души от сръбското посолство“.

„Американското правителство трябва да е знаело, че сръбските заложници са държани от поддръжници на Ислямска държава в Либия, тъй като сръбските власти са информирали американските разузнавателни агенции преди ударите“, каза тя.

Захарова подлага на съмнение възможността на САЩ да обещае защита на Сърбия, ако се присъедини към НАТО.

„Това е налагане на Стокхолмски синдром: когато принуждаваш жертвите си да те обичат и да признават публично, че искат да бъдат с теб“, продължава говорителят.

Сърбия стана свидетел на големи демострации в събота, след като правителството подписа споразумение за свободно преминаване на натовските войници през границите й.

Хиляди в страната отхвърлиха сделката с мотивите, че е некоституционна и като в несъгласие с желанието на сръбския народ.

Министър-председателят Вучич защити решението си с: „Сърбия запазва суверинитета си и иска да сътрудничи и с НАТО, и с Руската федерация“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят