В Бургас предприемат мерки срещу вируса Зика

Регионалната здравна инспекция в Бургас разпореди предпазни мерки срещу вируса Зика, предаде Фокус.

Вирусът РНК, причиняващ вирусна инфекция Зика, е разпространен най-вече в Бразилия, Колумбия, Ел Салвадор, Венецуела, Суринам, Френска Гвиана, Хондурас, Мексико, Панама и Мартиника. С по-малък интензитет е разпространен и в Гватемала, Парагвай, Порто Рико, Барбадос, Сейнт Мартин и Хаити. За България рискът е ограничен поради ограничените връзки със засегнатите държави в Латинска Америка, но все пак в Европа се срещат случаи на заразени хора. Те са във Великобритания, Франция, Холандия, Германия и др.

Инфекцията се разпространява от ухапване на заразени с нея тигрови комари. Такъв вид комари се срещат и в Бургаски регион, съобщават от РЗИ. Тигровият комар е активен и през деня, укрива се и размножава в близост до човешките жилища, предупреждават от здравната инспекция.

Зика вирусът причинява малформация при новородените бебета.

Заболяването има следните симтопи - обрив по тялото, мускулни и ставни болки, повишена температура, конюнктивит, отпадналост. Те отшумяват след 4 до 7 дни. Рядко, обаче, се стига до заболяване при хората и около 80% от случаите протичат безсимптомно.

Към момента не съществува специфична имунопрофилактика и специфична антивирусна терапия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони