Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 17.10.2019

На 17 октомври 2019 да почерпят

Възрастен мъж се самоуби с преработен пистолет в Бургас

Фермери блокираха магистралите в Нидерландия

Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британската телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Голи тела обитават „Къщата на София”

Лозан Панов потъпква законите, професионалния дълг и чест

Съветът за сигурност на ООН: Има риск от „разпръскването“ на пленени дейци на „Ислямска държава“ в Сирия

„Черна роза“ вече и на българския екран

Започва изграждането на скейтпарк в Стара Загора

Всеки пети българин мизерства

Кандидат-чиновници минават конкурс в два етапа за държавна работа

Заемането на държавна служба ще става с конкурс на два етапа. Това е част от реформа в държавната администрация и в плащането на осигуровки, която обсъди Националният съвет за тристранно сътрудничество.

При първия етап за поста на държавен служител ще оценяват общите познания на кандидата и резултатите ще са валидни 3 години. Издържалите го продължават с оценяване на специфичните познания и делови качества, предаде бТВ.

Промените целят и ограничаване на вратичките за назначения без конкурс. От малко над 10 000 назначения и преназначения през 2014 г., само 1800 са след конкурс.

Заместниците на отсъстващ държавен служител задължително ще трябва да са преминали първия етап на конкурса. Преназначаване без такъв от непълно на пълно работно време няма да има.

Ще има и така наречено „споделено работно място“- пенсиониран служител и млад негов заместник ще заемат едно и също място, докато си предадат знания и умения.

Обсъдени бяха и предложения на правителството за промени в закона за държавния служител, с които се предлага да отпадне графикът за ползването на платен годишен отпуск. Графикът отпадна в частния сектор, сега се предлага да отпадне и в държавната администрация.

Пенсиониране и осигуровки

Държава, бизнес и синдикати говориха и за два законопроекта на депутати – с единият се предлагат облекчени условия за пенсиониране за моряците, а с другият – работодателите да могат да внасят изцяло за тяхна сметка осигуровките на работниците си, като това им се признава за разход. Сега осигуровките се поделят между работодател и работник.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.