Спасена в "Пирогов" от рядко заболяване: Малката Мерал вече може да си играе

Малката Мерал, която бе родена с рядкото генетично заболяване Синдром на Жун, вече е добре. Момиченцето, чиито ребра преди лечението растяха навътре към белите дробове и сърцето, дори може да прави кълба и да се премята, информира Нова тв.

Преди дни медиците направили поредната операция на детето. Очаква се днес Мерал да бъде изписана.

Синдромът на Жун се предава от родителите. Характерно за синдрома е, че пациентите най-често са с гръден кош, който спира да расте, не се развива правилно и придобива формата на камбана. Ребрата не растат навън, а неправилно – навътре, към белите дробове и сърцето, в резултат на което 3/4 от болните умират до втората година след раждането си.

Синдромът на Жун се среща при 1 на 250 000 раждания, затова в малко държави се прави рядката и трудна операция. След като във водещи австрийски и турски лечебни заведения уверили, че няма начин да спасят момиченцето, родителите изгубили надежда.

Намесата на нашите медици обаче дала нов шанс на Мерал и семейството й.

Първата операция на Мерал е през юни 2015 година. Тогава д-р Кацаров и проф. Дребов извършват уникалната за цял свят интервенция, при която поставят 2 титаниеви пластини. С тях разширяват гръдния кош и задават нова, по-широка форма.

Преди няколко дни лекарите от "Пирогов" успешно оперират малката Мерал за втори път.

Във времето предстоят още операции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве