Българите вярват на евроинституците, на родните - не

Българските граждани имат по-голямо доверие в институциите на Европейския съюз, отколкото в родните, показват резултатите от допитване на Евробарометър, проведено в края на миналата година, съобщават от ЕК.

Според данните доверието в Европейската комисия е 41%, а в националното правителство - 23%. Почти половината от българите се доверяват на Европейския парламент, докато три четвърти от тях изпитват съмнения по отношение на дейността на Народното събрание.

Най-положителният аспект от членството на България в ЕС е възможността за свободно движение на хора, стоки и услуги между страните членки - 75% от анкетираните го посочват като един от трите добри аспекта, а 42% го поставят на първо място.

"Високото доверие в европейските институции е знак, че хората оценяват работата, която вършим. Това не трябва да ни успокоява. Продължаваме да търсим решения на проблемите, които ги вълнуват - бежанската криза и мерките за ограничаване на незаконната миграция, запазване на свободата на движение, допълнителен ръст на икономиката. Така гражданите ще бъдат сигурни, че ЕС им помага да живеят по-добре", заявява зам.-председателят на ЕК с ресор бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева.

68% от обществото се обявява за създаване на обща европейска политика по отношение на мигрантите. 95% от българите гласуват за въвеждане на допълнителни мерки срещу незаконната имиграция.

Над половината от българските граждани (58%) подкрепят идеята за споразумение за свободна търговия и инвестиции между ЕС и САЩ, като водещи световни, икономически сили.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини