Лех Валенса: Това досие вони на фалшификат

Не съм се запознал с тези документи, но това още отдалече вони на фалшификат. Това заяви бившият полски президент и носител на Нобеловата награда за мир Лех Валенса днес по повод агентурното му досие, което вчера беше показано в Полша, предаде ДПА.

Валенса заяви, че иска международни експерти да проучат досиетата, за които се твърди, че доказват принадлежността му към комунистическите тайни служби в миналото.

"Няма да позволя на трупа на Кишчак да победи", каза той пред полския тв канала Те Ве Ен 24 по адрес на покойния бивш полски генерал Чеслав Кишчак. Генералът почина през ноември и в личния му архив бе намерен документ, огласен публично, в който има подписан от Валенса през 70-те години документ за съгласие да сътрудничи на полската Служба за сигурност под кодовото име Болек.

В досието се твърди, че Валенса е сътрудничил на полската тайна полиция през 70-те години на миналия век. Според документите той е бил с агентурното име Болек.

Валенса е един от символите на демократичната промяна в Полша. Той оглавява профсъюзната организация „Солидарност“, която успя да се пребори с комунистическия режим.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят