Свещеник дава детските надбавки на децата си на Калфин

В знак на възмущение от реформите, направени в социалната политика на България, отец Евгени Янакиев от Сливен дава детските надбавки на децата си на министър Ивайло Калфин, съобщава БНР.

"България е засегната от сериозна демографска криза, а по въпроса не се прави нищо", коментира свещеника пред "Хоризонт" в предаването “12+3“.

Отец Янакиев има 9 деца, като за 5 от тях получава надбавки. Той спира дневните на децата си за две седмици. "Те ще се хранят вкъщи. С този демонстративен жест искам да покажа на министър Калфин, че не могат да се правят реформи, които са антисоциални.

Ако досега беше по 35 лева на дете, сега излиза по около 28,5 лева. Ако това е социална реформа и по този начин ще се поощрява раждаемостта, аз мисля, че ще се постигне тъкмо обратното.

Министър Калфин иска да каже със своята реформа – не раждайте деца. България я пазим за някой друг, но не и за българите", казва отецът по повод своя мирен протест. 

Свещеникът смята, че това са антиреформи и трябва незабавно да бъде поискана оставката на министъра, както и че данъците за многодетните семейства в България трябва да бъдат намалени.

Коментари

Задължително поле