Пушач издаде пиян шофьор в Шумен

Бойко Борисов посрещна Ангела Меркел на летището (ВИДЕО)

Българин от Русе извади богоявленския кръст в македонска община, отрупаха го с подаръци

Йоханес Хан: Европа не може да се сведе до банкомат

76,4 млн. лв. е проектобюджетът на Велико Търново за годината Предвидени са 300 000 лева за ремонт на пътища в населените места

Задържаният куриер на алоизмамниците имал регистрация за наркотици

Цистерна с газ дерайлира на гара Бяла

Ким Кардашиян и Кание Уест кръстиха дъщеричката си Чикаго

Дългото излежаване през уикенда е полезно за здравето, казват учени

Румен Петков проведе среща с Владислав Кононов, изпълнителен директор на Руското военно-историческо общество

Задържаха 16-годишен куриер на измамници с „пратка” от 76 000 лв.

11 загинали и 46 ранени при катастрофа с автобус в Турция

47-годишен пътник загина при катастрофа в Търговищко

Търговец завъртя наркооранжерия в къща

Китай обвини американски военен кораб в нарушаване на суверенитета на страната

Обследване на вилните зони започва в Търговище

Работна група от експерти от Общинската администрация в Търговище ще извърши проучване на вилните зони. Ще се обследва населението в тях, законността на имотите и събираните данъци и такси.

Целта е да се търсят комплекси решения за натрупаните през годините проблеми с инфраструктурата на т.нар. вилни зони, които са извън регулация. На повечето от парцелите са построени сгради. Някои от тях се ползват целогодишно за основни жилища.

„Ще проведем срещи с живущите в тези райони, за да търсим решение на всички неуредици. Там, освен със събиране на сметта, има проблеми с електрическия ток, с разчистването от сняг, с пътните връзки и т.н. Въпреки че са извън регулация, много от имотите са основни жилища на млади семейства с малки деца и трябва да започнем да търсим решения”, заяви кметът на Търговище д-р Дарин Димитров.

Проучването на зоните се наложи след сигнали на живущи в местността „Драката” за нерегламентирано сметище в началото на района. Общината разпореди незабавно почистване, за което бяха похарчени извънредни над 1100 лв.
Насрещна проверка обаче установи, че за имотите в района се плаща такса смет от 6 ст. до 9 лв. годишно. Това е крайно недостатъчно за финансовото подсигуряване на сметосъбирането.

Според плановете за чистотата боклукът в тези райони трябва да се извозва само два пъти годишно. Въпреки това общинската фирма БКС изхвърля контейнерите всяка седмица.

Ръководството на Общината уточнява, че парите за извозването на отпадъците от тези зони, идват от събраните постъпления от града. С тях на практика се финансира и сметосъбирането в селата, където таксите също са много ниски.

„За извозването на отпадъците от 1 контейнер тип „бобър” годишно са нужни 2 670 лв. Имаме само 3 села, които събират пари, колкото са необходими за 1 контейнер, но не сме изоставили никое населено място или район”, заяви кметът на Търговище.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.