Арестуван е заподозрян за убийството в Шумен

Басейнова дирекция стартира наказателна процедура срещу НЕК заради замърсяването на р. Въча

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Не трябва да вярваме на наложените епитети и марки (ВИДЕО)

Марк Жирардели, собственик на ски зона Банско: Без втора кабинка курортът няма как да се развива, ще изпадне в застой

Наводнени пътища и спрени фериботи в Гърция заради силна буря

19-годишен, наръган с нож, издъхна в Шумен

Вълшебната работилница на Дядо Коледа гостува на децата на служителите на МВР

СЗО: Босна и Херцеговина е наравно с африкански страни по брой на заболелите от морбили

Над 60 хиляди домакинства във Франция са без ток след проливни дъждове и силен вятър

Русия приключи първото изпитание на най-мощния си ледоразбивач „Арктика“ (ВИДЕО)

Агент 007 няма време да умре с новия Defender Офроудърът на Land Rover вилнее във филма за Джеймс Бонд

Див популизъм в Общинския съвет в Стара Загора води до голям финансов дефицит за дейностите в чистотата

МВР отчете повече жертви в катастрофи през 2019 г., стартира мащабна операция за безопасност на пътя

Българите вече са по-бързи от Мат и Жирардели, Банско още чака втора кабинка

БСП избира нов лидер на 26 април 2020 г.

Обследване на вилните зони започва в Търговище

Работна група от експерти от Общинската администрация в Търговище ще извърши проучване на вилните зони. Ще се обследва населението в тях, законността на имотите и събираните данъци и такси.

Целта е да се търсят комплекси решения за натрупаните през годините проблеми с инфраструктурата на т.нар. вилни зони, които са извън регулация. На повечето от парцелите са построени сгради. Някои от тях се ползват целогодишно за основни жилища.

„Ще проведем срещи с живущите в тези райони, за да търсим решение на всички неуредици. Там, освен със събиране на сметта, има проблеми с електрическия ток, с разчистването от сняг, с пътните връзки и т.н. Въпреки че са извън регулация, много от имотите са основни жилища на млади семейства с малки деца и трябва да започнем да търсим решения”, заяви кметът на Търговище д-р Дарин Димитров.

Проучването на зоните се наложи след сигнали на живущи в местността „Драката” за нерегламентирано сметище в началото на района. Общината разпореди незабавно почистване, за което бяха похарчени извънредни над 1100 лв.
Насрещна проверка обаче установи, че за имотите в района се плаща такса смет от 6 ст. до 9 лв. годишно. Това е крайно недостатъчно за финансовото подсигуряване на сметосъбирането.

Според плановете за чистотата боклукът в тези райони трябва да се извозва само два пъти годишно. Въпреки това общинската фирма БКС изхвърля контейнерите всяка седмица.

Ръководството на Общината уточнява, че парите за извозването на отпадъците от тези зони, идват от събраните постъпления от града. С тях на практика се финансира и сметосъбирането в селата, където таксите също са много ниски.

„За извозването на отпадъците от 1 контейнер тип „бобър” годишно са нужни 2 670 лв. Имаме само 3 села, които събират пари, колкото са необходими за 1 контейнер, но не сме изоставили никое населено място или район”, заяви кметът на Търговище.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.