Обследване на вилните зони започва в Търговище

Работна група от експерти от Общинската администрация в Търговище ще извърши проучване на вилните зони. Ще се обследва населението в тях, законността на имотите и събираните данъци и такси.

Целта е да се търсят комплекси решения за натрупаните през годините проблеми с инфраструктурата на т.нар. вилни зони, които са извън регулация. На повечето от парцелите са построени сгради. Някои от тях се ползват целогодишно за основни жилища.

„Ще проведем срещи с живущите в тези райони, за да търсим решение на всички неуредици. Там, освен със събиране на сметта, има проблеми с електрическия ток, с разчистването от сняг, с пътните връзки и т.н. Въпреки че са извън регулация, много от имотите са основни жилища на млади семейства с малки деца и трябва да започнем да търсим решения”, заяви кметът на Търговище д-р Дарин Димитров.

Проучването на зоните се наложи след сигнали на живущи в местността „Драката” за нерегламентирано сметище в началото на района. Общината разпореди незабавно почистване, за което бяха похарчени извънредни над 1100 лв.
Насрещна проверка обаче установи, че за имотите в района се плаща такса смет от 6 ст. до 9 лв. годишно. Това е крайно недостатъчно за финансовото подсигуряване на сметосъбирането.

Според плановете за чистотата боклукът в тези райони трябва да се извозва само два пъти годишно. Въпреки това общинската фирма БКС изхвърля контейнерите всяка седмица.

Ръководството на Общината уточнява, че парите за извозването на отпадъците от тези зони, идват от събраните постъпления от града. С тях на практика се финансира и сметосъбирането в селата, където таксите също са много ниски.

„За извозването на отпадъците от 1 контейнер тип „бобър” годишно са нужни 2 670 лв. Имаме само 3 села, които събират пари, колкото са необходими за 1 контейнер, но не сме изоставили никое населено място или район”, заяви кметът на Търговище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини