Скърцат ли ресорите на кабинета

Между информациите за заплахата за живота на премиера Бойко Борисов и на депутата Делян Пеевски успя да пробие още една новина. Министър-председателят направи ново разпределение на ресорите, за които отговарят вицепремиерите.

Веднага тръгнаха коментари с ироничен оттенък как вицето Кунева отговаря за МВР, което се оглавява от вицето Бъчварова, а пък самото вътрешно ведомство се държи на пряко управление от премиера Борисов. В същото време вицето Кунева като просветен министър не е наблюдавана от вицето Бъчварова, нито от друго вице или от премиера.

Според тълковния речник ресор е пружиниращ елемент от окачването при превозно средство, което смекчава ударите и вибрациите, предизвикани от неравностите на пътя. Иначе формалната причина за преразпределянето на ресорите е тази, че зам.-премиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева стана и министър на образованието и науката. Кунева получи допълнително към ресора си Националната агенция за оценяване и акредитация. За сметка на това й беше отнето наблюдението над службата за подслушването. Премиерът прибра на директно подчинение при себе си Държавна агенция „Технически операции“.

Кунева ще продължи да координира министерствата на външните работи, правосъдието, отбраната, както и дейността на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Държавната агенция за българите в чужбина и Агенцията за ядрено регулиране. При нея са и Патентното ведомство и Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност.

На вицето и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова се възлага координацията на органите на изпълнителната власт във връзка с дейността на министерствата на културата, здравеопазването, младежта и спорта и туризма. В нейния ресор са също Държавната агенция „Архиви“, Държавната агенция за бежанците, Комисията за регулиране на съобщенията и Националният статистически институт.

Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев ще координира дейностите по отношение на министрите на финансите, регионалното развитие и благоустройството, икономиката, енергетиката, транспорта, информационните технологии и съобщенията, на земеделието и храните и на околната среда и водите. Той ще наблюдава също работата в Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, Държавната комисия за стоковите борси и тържищата и Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Вицето и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин ще отговаря за Държавната агенция за закрила на детето, Националния компенсационен жилищен фонд и Националната агенция за професионално образование и обучение.

При премиера Борисов остава координацията на Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна агенция „Разузнаване“ и Държавната комисия по сигурността на информацията.

Реално вменените отговорности на вицетата по наблюдение и координация върху ресорните ведомства и служби не са довели да никакъв резултат досега.

Преди два дни от МС съобщиха, че председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков ще бъде освободен. Рокадата идва ден след разследване на Генка Шикерова, излъчено по Нова тв, в което се показва как държавата от години плаща за изхранването на бежанците по завишени цени, тъй като не се провеждат обществени поръчки. Агенцията е в ресора на вицето Бъчварова, но освобождаването на Казаков идва след решение на Борисов, а не по предложение на шефката на МВР. Казаков за втори път оглавява агенцията за бежанците. Той й бе шеф и при първото правителство на ГЕРБ, а кабинетът „Орешарски“ го уволни заради липсата на планиране за посрещане на започналата през 2012 и 2013 г. бежанска вълна.

Кунева наблюдател

За неефективната работа на ресорите при вицетата като пример може да се даде Меглена Кунева, която освен за МВР отговаря и за Министерството на отбраната. И ако полицията си има много началници, то в армията земеделецът Николай Ненчев прави каквото си иска. Ведомството генерира непрекъснато скандали. Повечето от тях са потушавани директно от премиера. Досега Кунева не е показала, че има отношение към това ведомство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи