Захариева: Казусът с КТБ е тест за правосъдната система и за цялата държава

Казусът КТБ е тест за правосъдната система и за цялата държава. Това каза правосъдният министър Екатерина Захариева пред БТВ.

„Тест е дали можем да решаваме такива проблеми, казуси и престъпления”, допълни Захариева. По думите й е много важно да се проследи пътят на парите, защото не могат да се изпарят във въздуха. „Няма да оставим това така, няма как да се случи”, допълни правосъдният министър.

Захариева каза още, че не е чела доклада на „Аликс Партнърс” за фалита на КТБ, но той трябва много внимателно да бъде разгледан.

На въпроса има ли унищожени документи за източването на КТБ, тя отговори: „Надявам се проверките да покажат какво точно има – работни документи ли са, копия ли са, оригинали ли са“.

По темата дали има шпицкоманди в прокуратурата, Захариева каза, че етичната комисия се е самосезирала. „Нека видим резултатите от нея, ще трябва да се проучи този случай. Проблемът е дали има дела, които са поръчкови”, допълни Захариева.

Ще предложим не само за прокурори и следователи, но и за съдии да има максимум на командироването не повече от 6 месеца, максимум година, каза още тя.

В отговор на обвиненията от страна на бившия премиер Пламен Орешарски за лошия доклад от ЕК по наш адрес, Захариева посочи: „Аз не си спомням по негово време какво беше направено – нито имаше промени във ВСС, нищо. Истината е, че тази година имаше положителна оценка на работата на правителството. Имаше много пропуски в доклада по време на управлението на г-н Орешарски“.

Имам диалог с всички – и с тримата големи, и с ВСС, увери Захариева и допълни: „Не знам дали сме на едно мнение, но аз казвам своето мнение и те го знаят. Последно говорихме по НПК с главния прокурор“, заяви Захариева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини