Красен Кралев дава поне 12 800 лв. на шампиона по таекуондо Данчо, заплаши федерацията с отнемане на лиценза

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев проведе среща с младия състезател по таекуондо Йордан Колев, като целта на срещата беше да се изяснят проблемите с финансирането на спортната му дейност.

Както "Труд" писа преди дни, 19-годишният ученик, който взе сребърен медал на Европейското в Букурещ миналата година, продава мартеници всеки ден след училище, за да събере пари за следващото голямо състезание, на което иска да се яви -в Бон, Германия, през април. Мартениците изработва безработната му майка, която използва и мотиви от трибагреника.

След публикацията ни редица фирми, частни лица и медии пожелаха да направят дарение на младия състезател, който има шансове да се класира дори на олимпиада, ако редовно участва в международни състезания. Данчо е и 9 пъти републикански шампион по таекуондо.

Както спортното министерство официално съобщи, за Йордан Колев има предвидено финансиране за 2016 г. в размер на 12 800 лв., като към тях се добавят средства за участия в състезанията от международния спортен календар, както и за закупуване на спортна екипировка. Общата сума за финансиране на Българска федерация по таекуондо WTF за 2016 г. от ММС е 235 000 лв. Проблеми във федерацията обаче бавят подписването на договора между министерството и БФ Таекуондо WTF.

Междувременно самият Данчо Колев пожела да се срещне с министър Красен Кралев, за да изясни по какъв начин може да получи подкрепа от държавата за бъдещата си състезателна дейност.

На срещата с младата надежда Красен Кралев изясни ситуацията във федерацията и какви са мерките, които министерството ще предприеме. В момента във БФ Таекуондо WTF има съдебен спор между двама кандидати за председатели – Росен Михайлов и Слави Бинев. 

Докато тече съдебният спор легитимен председател е Андрей Георгиев, който единствен има право да разписва договори от името на федерацията. Той обаче фактически е отстранен от ръководството на федерацията.

„Още преди 1 месец дадох ултиматум на двете страни в спора да свикат ново Общо събрание за избор на председател”, заяви министър Кралев. „Не трябва заради неразбирателството между тях да страдат спортистите, защото Данчо не е единичен случай. В четвъртък съм насрочил срещи с всички страни в спора, на които ще изчистим механизмите, по които финансираните спортисти на федерацията да получат средствата си, за да не се спира тяхната подготовка. Ако въпреки тези срещи не се стигне до финално решение за управлението на БФ Таекуондо в срок до 2 седмици ще се възползвам от дадените ми правомощия и ще отнема лиценза на Българска федерация по таекуондо WTF, за да не страдат спортистите. Това ще стане след като клубовете им са получили средствата за подготовка, които сме определили“, категоричен бе той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини