Двойни глоби и затвор за превишена скорост (обзор)

Глобите за превишаване на разрешената скорост за движение с над 30 км/ч скачат двойно, решиха депутатите, като приеха на първо четене промени в Закона за движение по пътищата (ЗДвП).

В момента при превишаване на ограничението в населено място от 31 до 40 км/ч глобата е 200 лв., до 50 км/ч – 300 лв., а над 50 км/ч - 350 лв. Ако санкцията се издължи в 14-дневен срок, ще има 50 на сто отстъпка. Целта е да се стимулират гражданите, които плащат, като за тях реално увеличение няма да има, мотивираха се вносителите от ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ.

Превишаването на скоростта с над 60 км/ч вече ще е престъпление и ще се наказва със затвор до 3 години, прие мнозинството с паралелни промени в Наказателния кодекс.
Други поправки в ЗДвП предвиждат шофирането в насрещното платно на скоростен път и магистрала да се санкционира с отнемане на книжката за половин година и глоба от 3000 лв. Сега глобата е между 20 и 150 лв.

Прието бе по принцип и зимните гуми в България да са задължителни от 1 ноември до 1 март, както е в скандинавските страни. С промените скачат глобите за пияните шофьори, като до 4000 лв. може да достигне санкцията онези, които карат опасни товари или пътници, а отказват тест с дрегер или да дадат кръв.

Въвежда се понятието "нов водач", като за тях ще има по-нисък праг на допустимата концентрация на алкохол в кръвта с дисциплинираща цел. За алкохол в кръвта между 0,2 на хиляда до 0,7 на хиляда на младоците ще им вземат книжките за 6 месеца и ще им се налагат глоби от 500 лева. При концентрация на алкохол над 0,7 на хиляда до 1,2 на хиляда включително срокът е 12 месеца, а глобата - 1000 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини