Лекарят на Тръмп: Президентът няма остри здравословни проблеми

Президентът Радев: Ще реша в обозрим срок за подписването на указа за Гешев

В благоевградския съд за първи път разпитаха свидетел във видеоконферентна връзка с Англия

КТ „Подкрепа“: В едва 5 държави в ЕС работниците не получават плащания от първия ден

Монтират 30 камери в бургаския квартал „Победа“

Разширяват офисите за удобство на служителите Правят стаи за отдих и зали за игри

Теди Бургазлиева с меден месец 2 години след сватбата

Борисов: Предложението първият ден от болничните да се плаща от работници няма да бъде внесено в НС

Андреа се зае да влезе във форма

Откриха труп на мъж, застрелян в гръдния кош

От 100 до 10 хил. евро глоба за пушене в Гърция

Велико Търново е домакин на национална среща на общинските експертите по социални дейности и здравеопазване Над 150 ще са участниците във форума

Водка с кисели краставички вреди на стомаха

Административният съд потвърди избора на общински съветници в Горна Оряховица

Туристи оцелели след нападение на вълци в Стара Планина

Двойни глоби и затвор за превишена скорост (обзор)

Глобите за превишаване на разрешената скорост за движение с над 30 км/ч скачат двойно, решиха депутатите, като приеха на първо четене промени в Закона за движение по пътищата (ЗДвП).

В момента при превишаване на ограничението в населено място от 31 до 40 км/ч глобата е 200 лв., до 50 км/ч – 300 лв., а над 50 км/ч – 350 лв. Ако санкцията се издължи в 14-дневен срок, ще има 50 на сто отстъпка. Целта е да се стимулират гражданите, които плащат, като за тях реално увеличение няма да има, мотивираха се вносителите от ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ.

Превишаването на скоростта с над 60 км/ч вече ще е престъпление и ще се наказва със затвор до 3 години, прие мнозинството с паралелни промени в Наказателния кодекс.
Други поправки в ЗДвП предвиждат шофирането в насрещното платно на скоростен път и магистрала да се санкционира с отнемане на книжката за половин година и глоба от 3000 лв. Сега глобата е между 20 и 150 лв.

Прието бе по принцип и зимните гуми в България да са задължителни от 1 ноември до 1 март, както е в скандинавските страни. С промените скачат глобите за пияните шофьори, като до 4000 лв. може да достигне санкцията онези, които карат опасни товари или пътници, а отказват тест с дрегер или да дадат кръв.

Въвежда се понятието „нов водач“, като за тях ще има по-нисък праг на допустимата концентрация на алкохол в кръвта с дисциплинираща цел. За алкохол в кръвта между 0,2 на хиляда до 0,7 на хиляда на младоците ще им вземат книжките за 6 месеца и ще им се налагат глоби от 500 лева. При концентрация на алкохол над 0,7 на хиляда до 1,2 на хиляда включително срокът е 12 месеца, а глобата – 1000 лева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.