Пучдемон се закани да формира ново правителство

Грантаджии, зелени и протестъри с апетити към държавни пари

Теменужка Петкова: Всички енергийни дружества приключват 2017 г. на печалба

Грипна епидемия в Трявна, Дряново и Димитровград от утре

Румен Радев проведе среща с Андрей Бабиш

Задържаха още един от осъдените за грабежа в дома на семейство Анчови

Грипът настъпва и към област Монтана

Фернандо Каранга: Оставам до лятото

Софийският университет и BASF ще подпишат споразумение за сътрудничество

Пистатели и общественици подкрепиха Емил Кошлуков

Девет автора се конкурират в конкурса „Христо Фотев“

12,2 млн. евро за проекти в пограничния район между България и Сърбия

Ураганен вятър събори 6 ел. стълба в благоевградско село

Майк Пенс: Американското посолство ще бъде преместено в Ерусалим до края на следващата година

В Германия заловиха наш наркодилър, избягал от правосъдието

Шефът на асоциацията на спешните лекари: Новият стандарт за „Спешна помощ“ е непосилен, секторът ще изпадне в криза

„Спешна помощ ще изпадне в кризисно състояние, ако лечебните заведения трябва да спазват всяка буква от новият стандарт, който бе приет“, заяви за БНР д-р Максим Гайдев – председател на Българската асоциация на спешните лекари. Повод за изказването му е обжалването на Медицинския стандарт за спешна медицинска помощ във Върховния административен съд.

„Това е един нормативен документ, който трябва да се изпълнява. Той излиза с наредба на Министерството. Ако сме буквоядци, още на следващия ден, след като е публикуван, почти всички лечебни заведения ще изпаднат в едно кризисно състояние“, коментира д-р Гайдев.

Стандартът е направен на база данните от водещите страни в тази сфера, отчете Гайдев и отрече да вижда лобистки интереси в него. Въпреки това, според експертът, няма шанс този стандарт да бъде осъществен в близките 5 години. Изискванията са удачни, но времето за изпълнение не трябва да бъде от влизането на наредбата в сила.

„Великолепен е като замисъл. Дай Боже, по-скоро да можем да отговорим на тези изисквания, но моето мнение е, че даже и да получим финансирането от 85 милиона за подобрена „Спешна помощ“ в страната, по един проект, който сме изработили преди две години, тези пари няма да са достатъчни, за да се покрият всички критерии и в лечебните заведения, и в Центровете за спешна помощ“, коментира още председателят на асоциацията.

Според Гайдев липсват и достатъчно квалифицирани кадри за да се изпълнят всички изисквания.

„Качеството не зависи от броя на леглата, на специалистите или на апаратите в стаите, а от квалификацията на работещия персонал. За да стартира една реформа, тя трябва да е добре обмислена нормативно и да няма конфликтни моменти. Няма как да се проведе една реформа, ако цялото съсловие е против това, което искат да въведат управляващите, а де факто така се получава, допълни Гайдев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.