Армията ще пази границата. Войниците трябва да са въоръжени, настояват експерти и депутати

Депутатите единодушно разрешиха армията да пази границата. Днес в парламента на второ четене бяха приети промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, съобщава БГНЕС.

Промените предвиждат армията и Гранична полиция да могат да извършват съвместни патрули по границата.

Част от депутатите са твърди в позицията си, че е недопустимо войниците да са без оръжие.

Войник не бива да ходи никъде без оръжието си, иначе защо е войник, заяви в парламента народният представител от ПГ на АБВ ген. Михо Михов.

„За мен не е ясно кой ще командва на границата и се надявам, че във втората промяна МС взема това решение с нарочен акт, в който трябва да се окажат, не само ресурсите, но и координацията, взаимодействието, а бих казал по моята теза най-добрата координация е субординацията. Да се знае кой по веригата ще отговаря”, каза ген. Михов.

"Ние твърдим, че можем да изпратим армия на границата веднага, но ние не можем. Ако днешните управляващи хвърлят войниците в калта в тия дрипави палатки, както хвърлиха полицаите. Ако правителството отново започне да гласува дърва за огрев и да завива войниците с найлони по границата, това ще бъде едно падение за държавата, едно национално предателство", отсече бившия вонен министър Бойко Ноев.

Бившият военен министър бе категоричен, че военните трябва да са въоръжени и изказа неудовлетворението си, че нещата се движат много бавно.

"Здравият разум казва, че ако срещу България на границата има заплаха, която изисква различни форми за силово реагиране, то ние не трябва да се колебаем да направим това. И не може да има някакво колебание, че, например, срещу въоръжен терорист, войникът ще седи с ръце в джобовете и ще казва "добър ден".

Според поправките в закона правомощията на военните се разписват от Ненчев и ще бъдат одобрени от правителството. Вече се знае обаче, че нагласата на щаба на армията е войниците да бъдат невъоръжени.

"Пълномощията не трябва да ограничават армията да изпълни своя дълг на границата", категоричен е Ноев. Същата позиция вече изразиха не един и двама депутати, както от мнозинството, така и от опозицията.

Само преди ден по време на блицконтрола и вътрешната министърка Румяна Бъчварова обяви пред народните представители от вътрешната комисия, че военните ще бъдат невъоръжени на границата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини