Шестима данъчни от Търново са с обвинения за длъжностни престъпления и корупция

Специализираната прокуратура в четвъртък повдигна обвинения на шестима данъчни служители от Териториалната дирекция на НАП във Велико Търново. Те са обвинени в това, че са се сговорили да вършат длъжностни престъпления, както и искане и приемане на подкупи. Престъпленията, за които ще отговарят са по чл.321, ал. 6, вр. чл. 282 от НК.

Обвинения са повдигнати на Стефан Михайлов - бивш директор на ТД НАП, Пламен Томов - зам.-директор на ТД НАП, Мирослав Стефанов - зам.-директор на дирекция "Събиране“, Петя Николова - началник на отдел "Селекция" и данъчните инспектори Иван Конов и Младен Векилов.

С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на шестимата е наложено прокурорско задържане до 72 часа. Преценява се на кого от тях каква мярка за неотклонение да бъде наложена или поискана от Специализирания наказателен съд.

Обвинените бяха задържани в сряда във Велико Търново при специализирана операция на МВР и ДАНС под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура. Полицейско задържане до 24 часа бе наложено на още трима данъчни служители, които след разпит са освободени, без да им бъдат повдигнати обвинения.

Задържаните при зрелищната акция данъчни служители са били откарани и разпитвани в базата на Националния военен университет „Васил Левски”. Разпитите са били пред магистрати от Специализирания съд. По време на полицейските действия на Стефан Михайлов му прилошало и се наложило да му бъде оказвана медицинска помощ. Той бе арестуван в дома му във великотърновското село Велчево, а при обиските от къщата му е иззета голяма сума пари. Говори се, че прибраните авоари са на стойност над 100 000 лева.

Според събраните до момента доказателства престъпното сдружение е действало в продължение на две години – от ноември 2013 г. до ноември 2015 г.

„В хода на разследването предстои да се установят нанесените от дейността му щети за държавния бюджет”, информираха от Специализираната прокуратура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини