Кръщават астероиди на велики български царе и ханове

Международният астрономически съюз (МАС) ще кръсти на велики български личности астероиди. Предложението е на наши астрономи и е одобрено от МАС – официално признат и упълномощен да отговаря за даването на названия на звезди, планети, астероиди и други небесни тела и явления.

Космическите обекти ще бъдат кръстени на български ханове и царе като до дни сайтовете на НАСА и всички международни каталози ще добавят и кратка биографична справка. Това обаче не е първият такъв случай.

Астероиди, открити от Обсерватория "Звездно общество А79", бяха кръстени Аспарух, Симеон, Борис, Хилендарски и Раковски. След проведена миналата година анкета, повечето българи гласуваха за Аспарух. Нашите астрономи обаче решиха да увековечат повече велики личности от историята ни. Тъй като руски учени са кръстили астероид с името Борис, то българското предложение беше наименувано като Boris-Mikhail = 2009 QS33.

През април 2009 г. пък учените от А79 официално кръстиха открит от тях астероид на Апостола на свободата. По-късно, през 2011 г., беше проведена подобна на сегашната анкета и беше наименуван друг български астероид на Христо Ботев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл