Румяна Бъчварова: България връща по около 40 мигранти месечно при условие, че напливът е намалял

Около 700 мигранти е върнала страната ни през 2015 г., защото не отговарят на изискванията за получаване на бежански статут. Към момента отпращаме около 40 души месечно, тъй като напливът е намалял.

Това стана ясно в Брюксел от думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова, която участва в Съвета на Европейския съюз (ЕС) по правосъдие и вътрешни работи.

Бъчварова коментира, че страната ни е изразила готовност да приеме 100 души от квотите на ЕС за разселването на мигранти, но са пристигнали едва двама. Бавенето идвало от допълнителните проверки, които България искала да направи относно потенциална заплаха за националната ни сигурност. Имало обаче технически проблеми със степента на готовност и на другите държави, с проверката на кандидатите.

Участниците в Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи са се обединили около необходимостта от общи усилия за справянето с проблема с миграционната криза и за изпълнение на вече приетите решения.

Според вътрешният министър не е в интерес на България да бъде задействан член от Шенгенския кодекс, с което би се удължил с още две години въведеният от някои държави граничен контрол. Страната ни е подкрепила решението за обособяване на европейска гранична охрана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини