Експерт: Биячите от Околовръстното не могат да бъдат законна охрана

Биячите не са действали като охранители и нямат експертиза за това. Това заяви пред бТВ експертът по охрана Маноил Манев по повод уличната саморазправа на Околовръстното шосе.

В сряда привечер четиримата мъже удряли с палки и юмруци 30-годишен мъж и съпругата му на пътя. Повод за агресията им станало бипкане от страна на жертвата. Биячите са бодигардове на Ивайло Борисов – Ториното. Те са задържани за 72 часа и днес се очаква в Софийския районен съд да бъде внесено искане за постоянен арест.

Манев е категоричен, че въпросните гардове не са никаква охрана и нямат поведение на такива. Той обясни, че според закона, за да си охранител трябва да си неосъждан и да нямаш криминални прояви. Трябва да са преминали всички курсове и обучения преди назначаването. Маноил Манев подчерта, че не може да си назначен на изпитателен срок за охранител и да нямаш трудов договор.

Той определи биячите като бабаити, които мислят, че ще останат безнаказани. Сега е нужно прокуратурата да свърши каквото е обещала и четиримата мъже да получат по 10 години затвор. Така и полицаите на улицата ще усетят, че има някой зад тях.

На всеки километър не може да има полицаи. МВР в София трябва да започнат да отнемат лицензи, смята още експертът.

Системата не сигурност се нуждае от сериозни промени, защото иначе палките ще излязат на улицата, коментира Манев. Той смята, че полицаите са много чувствителни, защото са на улицата.

От своя страна бившият зам.-директор на Института по психология на МВР Росен Йорданов коментира, че ако биячите от Околовръстното минат психологично изследване, трудно ще го вземат. Той сподели, че преди е имал впечатления от охраната на Златомир Иванов – Баретата, работил е с тях и тя имала съвсем различно поведение. Гардовете на Баретата нямали такива махленски, бабаитски прояви като на биячите от Околовръстното.

По думите му подобна саморазправа е проява на простотия и индикатор, че в МВР нещата не се вършат добре. Йорданов коментира, че 15 години, докато е работил в системата, имало много заплахи с различни премиери, политици, но никога не е било съобщавано. Сега се обявявало това, а ежедневните криминални прояви остават безнаказани.

Росен Йорданов коментира още, че по времето на тройната коалиция имало един период, в който подобни наглости като саморазправата са достигнали невероятен връх. Тогава се взели мерки и хора, извършващи подобни неща, били възпрепятствани.

Сега няма усещане за ред, категоричен е Йорданов. В МВР чиновничеството отдавна е взело връх и това трудно може да бъде коригирано. От години се слагат хора, които нямат авторитет. Слагат се чиновници – кой удобен, кой не удобен, смята експертът.

Той също се надява гардовете на Ториното да получат полагащото им се наказание.

Коментари

Задължително поле