Астронавтът, прекарал най-много време в космоса без прекъсване, жадува да се изкъпе

Американският астронавт Скот Кели, който от 340 дни е в безтегловност на борда на Международната космическа станция, няма търпение да се изкъпе в басейна си, съобщават Франс прес и Ройтерс.

Кели е астронавтът, който е прекарал най-много време в космоса без прекъсване. 

"Психологически се чувствам добре, но очаквам с нетърпение завръщането си у дома", заяви астронавтът по време на своеобразна пресконференция, излъчена на живо от телевизията на НАСА.

"След като се завърна в Хюстън и премина през контролните прегледи,
първото нещо, което ще направя, е да се прибера у дома и да скоча в басейна си!", каза Кели.

Астронавтите нямат възможност да взимат душ в състояние на безтегловност, защото водата залепва по кожата им, затова те се освежават с помощта на влажни гъби. 

52-годишният Скот Кели, който вече почти година осъществява мисията си в Международната космическа станция (МКС), е придружаван от руския си колега - 55-годишния Михаил Корниенко.

След като е бил запитан за здравословното му състояние Скот уточнява, че е във форма, като изключим леки проблеми със зрението, които е изпитал и при предишното си пребиваване в МКС.

Микрогравитацията увеличава течността около зрителния нерв, което се отразява на зрението.

Липсата на гравитация също причинява намаляването на мускулната маса и костната плътност, което принуждава астронавтите да правят редовни физически упражнения.

Целите на мисията на двамата астронавти е да се проучат биологичните и психологичeски ефекти на продължителния престой в космоса.

Резултатите от експериментите ще послужат при бъдещи пилотирани полети до Марс, които са предвидени за 30-те години на този век.

Очаква се част от екипажа да се приземи на 2 март в степите на Казахстан.

Скот Кели разнообразява дните си като наскоро изнесе импровизирано представление в костюм на горила и припомни как се играе американски футбол в космоса. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл