Създадоха метод за правене на гориво от вода и въглероден двуокис

Учени са разработили метод за преобразуване на въглероден двуокис и вода в течно въглеводородно гориво. Процесът протича с помощта на светлина с висок интензитет, концентрирана топлина и високо налягане, съобщава "Фокус".

Според идследователите от Тексаския университет в Арлингтън революционната технология използва въглероден двуокис от атмосферата, а един от страничните продукти е кислород.

“Ние сме първите, които използват както светлина, така и топлина, за да синтезираме течни въглеводороди в едностепенна реакция от въглероден двуокис и вода,” казва Брайън Денис, един от ръководителите на проекта.

“Насочената светлина задейства фотохимична реакция, която генерира междинни продукти с висока енергия и топлина. Това предизвиква реакции на образуване на въглеродни вериги и производство на въглеводороди в процес, състоящ се от една стъпка”, добави той.

Фото- и термохимичните реакции се активират чрез катализатор, който работи с ултравиолетова светлина, като учените работят върху такъв, който работи с нормална светлина.

Изследователите искат да създадат версия на реактора, в която нагряването се постига с параболични огледала и фокусиране на слънчева топлина. Така реакцията ще протича без нужда от външни енергийни източници.

Коментари

Задължително поле