Депутатите предложиха Музикалната къща на БНР да работи като самостоятелен културен институт Така за всеки продаден билет новата структура ще получава субсидия от Министерството на културата

Кметицата Иванчева към съучастниците си: Няма документ, докато не плати (обзор) Поставили сме предприемача на колене, допълва началничката на район „Младост”

“Отровени” жители на Дума разказаха в централата на ОЗХО за фалшивата химическа атака

Студио Х на „Армията“ Малцина от сегашния отбор ще запазят местата си, важно е кой ще ги запълни

828 нови медицински изделия влизат в болничната помощ 105 пациенти са минали през 4 лечебници за аортни клапи

Сенатът на САЩ одобри Майк Помпео за нов държавен секретар

По работа сме на второ място в ЕС Трудим се по 40,8 часа, а холандците по 30,3 часа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 27 април 2018

Общински съветници се обединиха заради глоба на Здравко Здравков Главният архитект бил викан в следствието и заради Иванчева

Според социологическите проучвания Ердоган ще спечели изборите в Турция

Писаха слаб 2,88 на държавата Комплексната оценка е най-ниска от седем години насам

Най-малко 10 човека са в неизвестност след порой в израелската пустиня Негев

Пишат нов закон за търговските марки

Ерик Рубин: Казусът с българските граждани, за които се иска екстрадиция, трябва да бъде решен между правосъдните министерства на САЩ и България

КЕВР може да спре сделката с ЧЕЗ (обзор) Регулаторът решава при продажба на над 20% от капитала на енергийно дружество

Създадоха метод за правене на гориво от вода и въглероден двуокис

Учени са разработили метод за преобразуване на въглероден двуокис и вода в течно въглеводородно гориво. Процесът протича с помощта на светлина с висок интензитет, концентрирана топлина и високо налягане, съобщава “Фокус”.

Според идследователите от Тексаския университет в Арлингтън революционната технология използва въглероден двуокис от атмосферата, а един от страничните продукти е кислород.

“Ние сме първите, които използват както светлина, така и топлина, за да синтезираме течни въглеводороди в едностепенна реакция от въглероден двуокис и вода,” казва Брайън Денис, един от ръководителите на проекта.

“Насочената светлина задейства фотохимична реакция, която генерира междинни продукти с висока енергия и топлина. Това предизвиква реакции на образуване на въглеродни вериги и производство на въглеводороди в процес, състоящ се от една стъпка”, добави той.

Фото- и термохимичните реакции се активират чрез катализатор, който работи с ултравиолетова светлина, като учените работят върху такъв, който работи с нормална светлина.

Изследователите искат да създадат версия на реактора, в която нагряването се постига с параболични огледала и фокусиране на слънчева топлина. Така реакцията ще протича без нужда от външни енергийни източници.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.