Дневен хороскоп на Алена за петък, 18.10.2019

На 18 октомври 2019 да почерпят

Ще оцелее ли светът след „Катаклизъм”? Джаред Даймънд променя разбирането ни за причините за възхода и падението на цивилизациите

Иззеха над 15 кг канабис от две наркооранжерии в Благоевградско

Версия №1 за изпълкома – статуквото се запазва

Започна официалното посещение на Екатерина Захариева в Хърватия

Мъж загина при катастрофа на пътя за Сапарева баня

САЩ опитват двоен натиск над Турция

Пенс заяви, че Турция ще прекрати военната си операция само когато кюрдите в Сирия се оттеглят

Борисов към Стефан Данаилов: С теб съм

Лидерите на страните от ЕС одобриха сделката за Брекзит

Бурак Йозчивит вечеря с кувейтски богаташи

Червената Мая вече лъже, без да мисли Кюстендилката твърди, че няма билбордове, наела е 10 и ще ги удвоявала другата седмица

Гаф на президента с венеца за летците (СНИМКИ) На лентата, поднесена от Румен Радев, пише 170 вместо 107 години от създаването на ВВС

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 октомври 2019

Създадоха метод за правене на гориво от вода и въглероден двуокис

Учени са разработили метод за преобразуване на въглероден двуокис и вода в течно въглеводородно гориво. Процесът протича с помощта на светлина с висок интензитет, концентрирана топлина и високо налягане, съобщава „Фокус“.

Според идследователите от Тексаския университет в Арлингтън революционната технология използва въглероден двуокис от атмосферата, а един от страничните продукти е кислород.

“Ние сме първите, които използват както светлина, така и топлина, за да синтезираме течни въглеводороди в едностепенна реакция от въглероден двуокис и вода,” казва Брайън Денис, един от ръководителите на проекта.

“Насочената светлина задейства фотохимична реакция, която генерира междинни продукти с висока енергия и топлина. Това предизвиква реакции на образуване на въглеродни вериги и производство на въглеводороди в процес, състоящ се от една стъпка”, добави той.

Фото- и термохимичните реакции се активират чрез катализатор, който работи с ултравиолетова светлина, като учените работят върху такъв, който работи с нормална светлина.

Изследователите искат да създадат версия на реактора, в която нагряването се постига с параболични огледала и фокусиране на слънчева топлина. Така реакцията ще протича без нужда от външни енергийни източници.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.