Закон разрешава на деца под 14 години да носят оръжие

Децата под 14-годишна възраст в щата Айова, САЩ, може съвсем законно да могат да сменят пистолетите играчки с истински.

На гласуване в Камарата на представителите в щата Айова тази седмица бе одобрен законопроект, който позволява местните деца, под 14-годишна възраст, да имат пистолети, револвети и муниции, посочва Си Би Ес.

Разрешава се малчуганите да държат зареден пистолет само под родителски контрол.

В подкрепа на абсурдния законопроект гласуваха 62 местни политици, „против” бяха 36. Следва законопроектът да бъде разгледан от щатския сенат на Айова.

Противоречиви мнения

Според защитника на мярката Джейк Хайфил, тя позволява на хората още в ранна детска възраст да се учат, че боравенето с оръжие е едно от най-важните неща, които могат да направят. В противен случай просто ставаш на 18 г. и нямаш никакъв опит, смята Хайфил.

Един от критиците на предложението е Кърстен Рънинг-Маркарт. Тя заявява „Не се нуждаем от милиция от малки деца. Представете си деца на 1-2 или 3 години как боравят с пистолет”.

Противниците на законопроекта припомнят нещастен случай от 2014 г., когато 9-годишно момиченце от Аризона случайно простреля и уби с Узи инструктор на стрелбище.

Още преди приемането на този законопроект, в Айова оръжията бяха разрешени за деца над 14 годишна възраст.

В момента в този щат децата могат законно да използват огнестрелни оръжия или пушки под надзора на възрастен, но не и пистолети. Дори законопроектът да бъде одобрен, децата няма да имат право сами да закупуват оръжия. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят