Здравствуйте, братушки, в лято 2016

Ще се радваме ли на наплив от руски туристи през този сезон, или ще страдаме от стари проблеми и нови конкуренти

Голямото завръщане за лято 2016. От таксиджиджиите на аерогара Варна до сервитьори и пикола в хотелите по морето вече зубрят от разговорници позабравения от година-две руски език в трепетно очакване на братушките по морето. Надеждите на бранша за повече руски туристи у нас това лято се подгряха още с конфликта между Русия и Турция. Южната ни съседка преди посрещаше 2,5-3 млн. руснаци.

България е на първо място сред дестинациите, подходящи да приемат руския туристопоток през 2016 г. Това обяви Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Русия при представянето на страната ни в рамките на изслушванията в Държавната дума на Федералното събрание на Руската федерация в присъствието на първия й заместник-председател Иван Мелников.

Министърът на туризма Николина Ангелкова бе единственият представител на държава от региона сред поканените 11 страни от цял свят, която имаше възможност да ни представи като атрактивна туристическа дестинация. Над десет нови руски компании са дали заявка за акредитация към консулските ни служби в Русия. Предвижда се увеличаване на чартърните полети към Варна и Бургас от Москва, Санкт Петербург, Казан, Нижни Новгород, Ростов на Дон, Перм, Челябинск, Волгоград, Самара, Уфа, Екатерининбург и Калининград. Очакванията на бизнеса са, че всичко това ще доведе до ръст на руските туристи от около 20 до 30% през предстоящия летен сезон.

Завишението ще е с 10-15%, по-умерени са в прогнозите си варненски туроператорски фирми, които от десетилетия работят на руския пазар. Според тях реалните записвания ще дойдат след борсата в Москва на 23-26 март. В момента запитвания от Русия има, но не и реални заявки, които например идват от Украйна, коментира Теменужка Янчева от "Златен тур" ООД. Според нея проблемът продължава да е в силното обезценяване на рублата (миналата седмица курсът е 98 рубли за евро).

Традиционно руските туристи у нас са държавни чиновници или хора от малкия бизнес, богаташи няма да дойдат. Тези, които ще се пренасочат от Турция към нашето море обаче, ще търсят екстрите, които са им предлагали съседите - безплатни зали за занимания, басейни и съоръжения, както и сериозни отстъпки в цените, за да може и това лято почивката да им излезе според свития джоб. От бранша във Варна преди месец са писали предложение до министър Ангелкова цените на визите за руснаци от 35 евро, които с допълнителните такси набъбват на 60 евро, да паднат на 10 евро и да се вадят на границата у нас, както са правили турците.

Хотелиери в Златни пясъци пък се притесняват, че може и да дойдат повече руснаци, но че те пак ще отседнат в апартаментите на свои сънародници, какъвто бе масовият случай миналото лято. Според неофициални данни около 400 000 руски граждани имат имоти у нас и ги дават под наем на приятели и роднини, което налива приходи само в супермаркети, молове, кръчми и бензиностанции, но не и в хотелите и в хазната.

Спадът на покупките на имоти във Варна от руски граждани миналата година е 15%, припомня Добромир Ганев, зам.-председател на Националното сдружение "Недвижими имоти". Очакванията са, че ако руските туристи се увеличат, нещата ще се подобрят и на пазара на имоти у нас, но все още съществува тенденцията за разпродаване. Това лято ще бъде добър индикатор за нагласите за купуване на имоти от руски граждани или поне за това, че няма да продават, смята Ганев.

Изострените отношения между Русия и Турция ще доведат до ръст не само на руските туристи в България, но и на немските, каза проф. Стоян Маринов от УС на Варненската туристическа камара. Според него пазарната конюнктура е много благоприятна за страната ни и за западните летовници, които не са много привлечени от сваляне на цените на турските хотелиери заради неспокойната обстановка в южната ни съседка. При високото търсене от тяхна страна някои елитни хотели по морето у нас са запълнили вече базите си и са спрели продажбите. Тази година има ръст от 20% на ранните резервации на немския пазар. Рисковете в тази ситуация са обаче да не би заради еуфория при този интерес или липса на опит някои хотели да се издънят с дублажи в пиковите месеци, когато са масовите отпуски в Русия, предупреждава проф. Маринов. Защото при капацитет от 400 000 места по родното Черноморие например не можем да поберем в един ден 1,4 млн. туристи - все едно да настаним по трима на легло. Според Маринов очакваните руски туристи ще бъдат 150 000-200 000 души, което ще компенсира спада и загубите от 130-те хиляди по-малко, дошли миналото лято.

Индикации за добър сезон даде и внезапно отмененият търг за продажбата на най-голямата и модерна руска база у нас - СОК "Камчия". Явно правителството на Москва се отказа да я хариже на нов собственик, след като сигурно очаква да я напълни с туристи това лято. През силните години СОК "Камчия" е внасял 180 000 лева курортна такса на година.

Браншовиците във Варна са притеснени и заради това, че туризмът, който дава 10% от БВП, не е приоритетна специалност във ВУЗ-овете. Идеята на министър Ангелкова за създаване на национален съвет по туризъм с участието на експерти от просветното и социалното министерство трябва да се реализира час по-скоро, за да се реши проблемите с кадрите, биха тревога отново на първия за годината обществен съвет по туризма към кмета на Варна. Освен кадровия дефицит стар проблем си остават ловките джебчийки и агресивните жрици на платена любов, които шетат по цялото Черноморие.

Братушките ще се върнат у нас и заради общата историческа и културна памет, старата любов между двата народа, доброжелателното отношение на българите към тях и заради гарантираното слънце и топло море, смятат експертите. А дали това ще стане трайна тенденция, ще зависи все повече и повече от нас, а не от политическата конюнктура извън нас и новите бизнес конкуренти. Защото на север по морето Румъния се опитва вече да ни надцака с 10 евро ол инклузив, макар и с бази от соц време. Гърция примамва с екзотиката на островите си, с безплатна сянка и много екстри. Да не говорим за курортите перли с високото качество на обслужване в Черна гора и Хърватия, които са като магнит за руснаците от средна ръка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи