Деси Цонева показа дъщеря си (СНИМКА)

Лекари от болницата в Павликени забравиха 70-годишна пациентка в скенер, държаха я вързана 6 часа

Арестът на син на Ел Чапо доведе до размирици и стрелби в Мексико

Руски сайт печели на гърба на болно българче

Шефът на КЗП: Не винаги офертите за почивки са толкова действителни и красиви, колкото изглеждат, нужна е проверка

Отбелязваме деня на Света Злата Мъгленска

Чистка и по-високи заплати в школите

Очаква ни лятно време през почивните дни До края на октомври температурите ще са по-високи от обичайните, каза синоптикът Анастасия Стойчева

Прощаваме се с Милчо Левиев

Полицията в Бразилия уби трима престъпници след зрелищен обир на летище

Трус от 5,7 по Рихтер разлюля Аляска

Слънчево и топло време днес

Четвърта вечер на безредици в Каталуния, за днес е насрочена обща стачка (ВИДЕО)

САЩ налагат мита на европейски стоки за 7,5 милиарда долара

В Пловдив тръгнаха на война срещу комари, бълхи и кърлежи с препарати за рекордните 252 000 лв.

6 пъти по-големи площи ще се пръскат в града под тепетата през 2016 година

Община Пловдив обяви война на комарите, бълхите, кърлежите и плъховете в града под тепетата, като за целта в общинския бюджет за 2016 г. са заделени рекордните 252 000 лв. Досега за трепане на различните видове гадини и вредители се изразходваха не повече от 40 000 лв. годишно, но след като миналото лято пловдивчани масово пропищяха от ухапвания от комари, градската управа реши да предприеме решителни мерки.

Те са факт от петък, когато бе извършена първата за 2016 г. обработка срещу комари, като стартът в предишни сезони е бил даван едва през месец май. „Със специален препарат ларвицид ще бъдат обработени основните биотопни зони и разливи по река Марица. Процесът ще се извършва ръчно след експертното становище на биолозите“, уточни директорката на ОП „Дезинфекционна станция“ Деспина Гърова. Тя допълни, че с препарати ще бъдат обработени над 37 000 дка площи, което е над 6 пъти повече в сравнение с досегашната практика.

Срещу кърлежи досега са били пръскани около 2000 дка, а срещу комари – между 4000 и 5000 дка. Сега срещу летящите хапещи гадинки ще се пръска покрай двата бряга на Марица по цялото протежение на реката на територията на Пловдив, в целия парк „Отдих и култура“, по тепетата и всички градини и паркове. С тези 1/4 млн.лв. ще се закупуват отрови за плъхове и препарати за растителна защита срещу листни въшки, допълниха от ОП „Дезинфекционна станция“.

Една от мерките във войната с комарите е тревните площи да се поливат по-малко – не повече от 2 пъти седмично, а да се косят повече, за да не се създава среда за популация на ларвите и местообитания на възрастните форми на насекомите, съобщи ресорният зам.-кмет Розалин Петков.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.