Тайните знаци на убийците - от изпращане на куршум до цветя

Две приятелки разговарят за края на човешкия живот. Едната казва:

- А пък моят дядо знаеше точните година, ден и час на смъртта си.

- Ау, каква еволюирала личност! Как ли ги е разбрал?

- Съдията му ги каза...

Произнасянето на смъртна присъда (там, където тя все още съществува) е общоприета форма даден човек да бъде предизвестен, че ще бъде убит заради свое тежко престъпление.

По света, а и у нас обаче съществуват нелегални смъртни присъди - издавани най-вече от престъпния свят. Те не се оповестяват публично, но набелязаната жертва често е известявана чрез получаване на таен, кодиран знак.

Това всява страх и се прави най-вече за назидание - на провинилия се и на другите около него - да не правят така.

Ето някои от методите, използвани за смъртно предупреждение:

КУРШУМ В ПЛИК

Изпращането на куршум в плик е недвусмислен знак за смъртна заплаха - максимално опростен, за да няма съмнения у реципиента.

Такъв получи българският премиер Бойко Борисов неотдавна. Той обаче съвсем не е първият политик на Балканите с подобен „нишан“.

На 15 октомври миналата година висш гръцки държавник и политик бе споходен от същото послание. Ана Лигомену е президент на гръцката Комисия на мъдреците - специален държавен орган, създаден да назове слабостите в гръцката политика през последните 5 години. Тя е и вицепрезидент на Гръцката сметна палата. Точно в момента, когато г-жа Лигомену се занимаваше с реформиране на социалната политика, и по-специално пенсиите, тя получи проектил 45-и калибър по пощата. Колеги на Лигомену от комисията се оплакаха, че също са получавали анонимни заплахи по телефона. Полицията в Атина пое случаите.

Малко по-различно действат в Азия прочутите китайски триади, еквивалент на мафиотските структури в Стария свят. Неотдавна в Хонконг в тяхното полезрение попадна местната мегазвезда Едисън Чен - 27-годишен певец и хубавеляк, който обаче забърка грандиозен секс скандал, публикувайки в интернет свои горещи снимки с местни хубавици.

Триадите, които контролират шоубизнеса в Китай, взеха нещата в свои ръце - изпратиха му... златен куршум.

Чен разбра правилно посланието и това сложи край на кратката му и буйна кариера в Азия. След заканата той предпочете да се завърне в родната си Канада, без да дава публични обяснения.

ЦЕЛУВКАТА НА СМЪРТТА

„Знам, че беше ти, Фредо. Ти разби сърцето ми“ - с тези думи Майкъл Корлеоне целува брат си. И Фредо, и свидетелите на тази сцена, знаят какво значи - в мафиотските среди това е Il bacio della morte - „целувката на смъртта“. С нея „капо“ маркира член на клана, който е съгрешил - най-често е извършил предателство - и наказанието за това е смърт. Понякога „целувката на смъртта“ се използва и превантивно - към длъжници, които се смразяват от нея и правят всичко възможно да върнат дължимите суми.

ЖИВОТИНСКА ГЛАВА, РИБА ВЪВ ВЕСТНИК

Отрязаната животинска глава е друга „запазена марка“ на италианската мафия. Всички помним кинорежисьора в „Кръстника“, който отказа услуга на Дон Корлеоне. Една сутрин той се събуди с отрязаната глава на любимия си кон в леглото до него. Често се използват и отрязани глави на други животни - най-често на куче, захвърлени пред портата на жертвата.

Ако в Сицилия близо до дома си откриете тенекиено сърце, продупчено с куршум, празен ковчег или мъртва птица - трябва да знаете, че нищо добро не ви очаква.

Ако усетите, че овошките в градината са напръскани с газ - значи сте забавили вноската по pizzo - парите, плащани за защита.

Намирането пред дома или получаването на мъртва риба във вестник е друг традиционен начин на мафията да покаже, че си в списъка с пътниците за оня свят. Тази практика е получила широко разпространение не само в Италия, но и в Англия и зад Океана.

ЗНАЦИ ПО ТРУПА

Стара мафиотска традиция е след убийството на провинил се (на италиански - sgarrato) по трупа да се оставят знаци, които да служат за назидание на другите да не постъпват като него. Ето някои от тях:

Отрязаната ръка на жертвата означава, че е откраднал от клана или от някой, който се е намирал под протекцията на мафиотите.

Ивадените очи на трупа, сложени в ръката му, означават, че е убил член на мафиотски клан.

Резенче круша (ficodindia) върху гърдите на жертвата говори, че той е присвоил пари, които не му се полагат.

Камък или кърпа, затъкнати в устата на трупа, означават, че приживе е нарушил омертата - обетът да мълчи за делата на клана.

Отрязан член върху врата на жертвата е знак, че е посегнал на жената на мафиот, който е в затвора.

Нарязаното лице е знак за провинения в повече от една посока.

ЯКУДЗА

Японската мафия - Якудза, също си има характерни техники за предупреждение за убийство и за сплашване - както на собствените си членове, така и на набелязаните жертви. Най-известната от тях е рязането на пръсти - нарича се „юбицуме“. Започва се от малкия пръст - при първо провинение се реже само фалангата, при следващо се продължава надолу. Това обяснява защо в Япония има процъфтяващ пазар на изкуствени пръсти - протези.

ГРАФИТИ ПО СТЕНИТЕ

Писането на тайни послания като графити по стените е приоритет на мексиканската мафия. Освен в родината си тя върлува най-много в американския щат Калифорния и особено в Лос Анджелис. За мексиканските мафиоти стените са като вестниците за обикновените хора - там те се хвалят за нанесени удари, с тях маркират къщите на нарочените за убийство.

В Калифорния най-лошото е да видите цифрата „187“, изрисувана със спрей върху стената на дома или магазина си. Това е съдебният код за „убийство“ в американския закон, а на езика на мексиканските гангстери значи - „скоро ще те очистим.“

ПО YOUTUBE

Скрити заплахи за убийство се разпространяват и по видеообмена по интернет. Такава бе отправена дори към президента на САЩ Барак Обама миналата година. В 2-минутния клип зловеща фигура в черна роба се появява на фона на странни звуци. При разкодиране излизат наяве GPS координатите на Белия дом, появяват се череп и кости. Клипът е качен в Youtube със заглавие „01101101 01110101 01100101 01110010 01110100 01100101”, което в двоичен код на испански е muerte - „смърт”. Администрацията на Обама обаче като че ли не бе особено впечатлена....

КАЖИ ГО С ЦВЕТЯ

Изпращането на определен вид, цвят и брой цветя отдавна е любим и изискан прийом да бъде известен някой, че е на прицел.

Още от древни времена декоративното и добре познато у нас цвете азалия се свързва със смъртта - може би защото самото то е силно отровно - съдържа т.нар. андромедотоксини. Изпращането някому на азалия, особено в черна саксия и ваза, се смята и до днес за пряка смъртна заплаха.

Италианската мафия също има традиция в това отношение - само че там цветята са „постфактум“ - поръчителят на убийството изпраща букет на вдовицата и семейството на жертвата. В оригинала на филма „Белязания“ от 1932 г. „капо“ заръчва венец от бели карамфили във формата на кръст за погребението на убития си враг.

Белият карамфил - един на брой - е на почит и в българския андърграунд, докато при руската мафия предпочитаното „цвете на смъртта“ е бяла роза.

Говори се, че бяла роза пред хотелската си стая намират братята Васил и Георги Илиеви в Слънчев бряг след убийството на руски мафиотски бос в курорта през 1993 г.

Букет от карамфили като предупреждение съществува само в Унгария - само че те трябва да са нечетен брой и бели. Четни червени там са нишан за любов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл