Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 17.10.2019

На 17 октомври 2019 да почерпят

Възрастен мъж се самоуби с преработен пистолет в Бургас

Фермери блокираха магистралите в Нидерландия

Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британската телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Голи тела обитават „Къщата на София”

Лозан Панов потъпква законите, професионалния дълг и чест

Съветът за сигурност на ООН: Има риск от „разпръскването“ на пленени дейци на „Ислямска държава“ в Сирия

„Черна роза“ вече и на българския екран

Започва изграждането на скейтпарк в Стара Загора

Всеки пети българин мизерства

Старозагорка осъди Здравната каса за отказано лечение в чужбина

Старозагорката Моника Михайлова осъди Здравната каса заради отказано лечение в чужбина. Административния съд в Стара Загора отмени писмото на управителя на НЗОК, с което се отказва лечението на 32-годишната жена като незаконосъобразно, и върна преписката за разглеждане и произнасяне по същество в едномесечен срок. Касата трябва да заплати на жената и разноските по делото.

32-годишната старозагорка страда от рядкото заболяване киста на Таров и спешно е трябвало да бъде оперирана през лятото на 2015 г. От американска клиника в Кипър, правят жест и се съгласяват на разсрочено плащане. Докато държавата отказва да финансира операцията, Моника и близките й събират нужните близо 40 хил. лв. чрез благотворителни кампании. Старозагорката обаче решава да търси правата си.

„Исках справедливост, защото не всеки има шанс като моя да събере близо 37 хил. лв. за адекватно лечение. Чувствах се изоставена от страната си. Страдах ужасно, не можех да прегърна детето си от болка“, разказа Моника.

Тя е подала документи до Комисията за лечение в чужбина към Национална здравноосигурителна каса (НЗОК), но получава мълчалив отказ към момента на интервенцията в Кипър. По-късно, когато вече се възстановява след успешната операция, получава и писмен изречен отказ за лечение в чужбина.

Съдът обаче намира, че не са били, нито са налице пречки за разглеждане и произнасяне по искането на Моника Михайлова за издаване на формуляр за планово лечение в чужбина.

Моника се оплака и от дългото бавене на решението на касата, през което време тя е изпитвала непоносими болки и не е можела да се грижи за 11-годишната си дъщеря.

Операцията за щастие е минала успешно и Моника вече се чувства добре, но все още има да доплаща около 12 500 евро.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.