Старозагорка осъди Здравната каса за отказано лечение в чужбина

Старозагорката Моника Михайлова осъди Здравната каса заради отказано лечение в чужбина. Административния съд в Стара Загора отмени писмото на управителя на НЗОК, с което се отказва лечението на 32-годишната жена като незаконосъобразно, и върна преписката за разглеждане и произнасяне по същество в едномесечен срок. Касата трябва да заплати на жената и разноските по делото.

32-годишната старозагорка страда от рядкото заболяване киста на Таров и спешно е трябвало да бъде оперирана през лятото на 2015 г. От американска клиника в Кипър, правят жест и се съгласяват на разсрочено плащане. Докато държавата отказва да финансира операцията, Моника и близките й събират нужните близо 40 хил. лв. чрез благотворителни кампании. Старозагорката обаче решава да търси правата си.

"Исках справедливост, защото не всеки има шанс като моя да събере близо 37 хил. лв. за адекватно лечение. Чувствах се изоставена от страната си. Страдах ужасно, не можех да прегърна детето си от болка", разказа Моника.

Тя е подала документи до Комисията за лечение в чужбина към Национална здравноосигурителна каса (НЗОК), но получава мълчалив отказ към момента на интервенцията в Кипър. По-късно, когато вече се възстановява след успешната операция, получава и писмен изречен отказ за лечение в чужбина.

Съдът обаче намира, че не са били, нито са налице пречки за разглеждане и произнасяне по искането на Моника Михайлова за издаване на формуляр за планово лечение в чужбина.

Моника се оплака и от дългото бавене на решението на касата, през което време тя е изпитвала непоносими болки и не е можела да се грижи за 11-годишната си дъщеря.

Операцията за щастие е минала успешно и Моника вече се чувства добре, но все още има да доплаща около 12 500 евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини