В женския затвор в Сливен - солени цени в лавката и проверки "на голо", две лишени от свобода съдят държавата

"Необяснимо е за мен защо Държавно предприятие "Фонд затворно дело" вместо да подкрепя цеховете, които са създадени в различните затвори, възлага обществени поръчки на външни фирми" - заяви националният омбудсман Мая Манолова след внезапна проверка в единствения у нас женски затвор, който се намира в Сливен. В него има цех за производството на работно облекло, което да се използва в системата на затворите. Но съответната дирекция и предприятието възлагали поръчката на външни фирми. Проблемът е сериозен и защото трудовата дейност в цеха е източник на някакви доходи за лишените от свобода, работата в него е изключително важна за превъзпитателната дейност и е едно от средствата за намаляване на срока на наказанието - подчерта Мая Манолова.

"Проблем са и проверките, които се правят "на голо". Няма такава практика в никой друг от затворите в България: при всяко напускане и връщане в затвора да се правят по унизителен начин подобни проверки. Направихме препоръка" - допълни омбудсманът. Цените в затворническата лавка били до 30 на сто по-високи от цените в "нормален" магазин. Една опаковка кафе, вместо по 9-10, в лавката се продавала за 13 лева. Подобни били надценките на сиренето, кашкавала, хигиенните препарати. "Тук възниква въпросът кой провежда обществените поръчки и по какъв начин се формират цените!? Да се печели от затворници, които нямат никакви собствени средства, е неприемливо. Даже и на тези затворнички, които имат близки, е забранено да внасят пакети с продукти. А повечето семейства нямат възможност да пращат пари" - заяви Манолова. Сред проблемите на лишените от свобода жени е невъзможността за връзка със семействата им, което се отразява сериозно на техните деца. Лишените от свобода мъже се настаняват в най-близките затвори, докато за жените това е невъзможно. Националният омбудсман оцени като "притеснителна" материално-техническата база в Сливен - липсата на санитарни помещения в килиите, на достатъчно перилни и хигиенни препарати, ограниченията за ползване на топла вода за 15 или 30 минути на ден. През следващата седмица омбудсманът ще представи специален доклад с акцент за правата на затворниците у нас.

Междувременно източници на "Труд" съобщиха, че две лишени от свобода жени съдят Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" и предприятието "Фонд затворно дело" заради високите цени в затворническата лавка. С.И. и Р.В., които са от години в затвора, са предявили искове общо за 37 500 лева за причинените им имуществени и неимуществени щети. Исковете им са за дискриминация по лично и обществено положение. Наша проверка установи, че преди дни те са били внесени в Административния съд в Сливен. Производствата обаче са прекратени, тъй като казусът подлежи на разглеждане от Районния съд в Сливен и материалите ще бъде изпратени там. Развръзката предстои.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини