Археолози бързат да открият гроба на Патриарх Евтимий в Родопите

Археолози бързат да изпреварят иманярските набези и да открият първи дали стара легенда е истина. Става въпрос за гроба на Патриарх Евтимий, който може би се скрит в единствената средновековна църква в Родопите, предава бТВ.

Преданието обикаля планината от Кърджали до Златоград. Според него митрата (богато украсена корона б.а.) на Патриарха на българите, заточен по тези земи през 14 век и до днес била лек за болните. „Има слухове, че митрата още е някъде из селата и върши чудеса и т.н. и то сред мюсюлманите говорим”, посочи проф. Николай Овчаров.

Слухът тръгнал през 30-те години на миналия век, когато при градежа на джамия в село Бенковски майсторите се натъкнали на богато погребение на висш християнски духовник. Оттогава набезите на иманярите в района не спират.

Ровят античните църкви. Като тази при село Добромирци, която дори времето и гората не могат да скрият. Това не е единствената средновековна църква в Родопите. Археолозите обаче смятат, че разкриването и може да се превърне буквално в сензация

Според професор Овчаров, църквата е част от голям манастирски комплекс, който е възможно да е бил и последният дом на Патриарх Евтимий.

„Защо обаче Патриарх Евтимий? В 1394 година, след като е интерниран от Търново, той е заточен някъде в Македония. Става дума за областта между Солун и между Одрин, днешните градове, значи и Беломорието прилежащите части на Източните и средните Родопи ,тоест той може да бъде буквално навсякъде. Това, че е погребан в Бачковския манастир е една по нищо не потвърдена хипотеза”, обясни археологът.

В търсене на гроба на Евтимий на пролет започват археологически разкопки на църквата, финансирани от общинския бюджет на Кирково. А дали легендата ще се превърна в реалност - времето ще покаже.

Коментари

Задължително поле