Министерството на културата и община Пловдив в спор чия е вината за гафа с тютюневия склад

Заради техническа грешка тютюневия склад в Пловдив не е вписан в регистъра на сгради, защитени от Министерството на културата. Сега община Пловдив и Министерството спорят чия вина е събарянето на паметника на културата, информира Нова тв.

„През 2010 г. съм подписал разрешение за строеж въз основа на идеен проект и утвърден подробен устройствен план, към който е издадено удостоверение от паметниците на културата. Действително, удостоверението, което е прилагано към преписката от 2010 г. от собствениците при нас, не е със съдържанието, което е в деловодството на изходящото писмо. Точно то е било основание, за да одобрим проекта за строеж”, коментира главният архитект на Пловдив Румен Русев, който е подписал разрешението за събарянето на бившия тютюневия склад.

Събарянето на сградата започна в неделя, а в понеделник десетки пловдивчани се събраха пред нея с намерението да се опитат да спрат багерите с телата си, ако те отново тръгнат към бившия тютюневия склад. Протестиращите граждани натрупаха грамада от съборените тухли пред общината в знак на протест срещу събарянето на емблематичната сграда.

„В Община Пловдив би трябвало да знаят, че това е паметник на културата. Проектът за изграждане на сграда на този парцел не е съгласуван с Министерството на културата”, коментира архитект Слави Славов от Министерството на културата.

„Спрели сме събарянето на бившия тютюневия склад. Няма да допуснем да продължи работата по разрушаването. В момента върви проверката по документи”, съобщи заместник-кметът на Пловдив по строителството Димитър Кацарски.

Тази сутрин жители на Пловдив попитаха кой ще възстанови разрушената сграда.

„Това е варварство. Това е един храм на българските тютюноработници в Пловдив. Няма човек, който да не е ял от горчивия хляб на тютюноработника”, каза възмутена гражданка на Пловдив.
Големият художник Вълчан Петров, чийто стенописи са изографисани на първия етаж на сградата и са обявени от БАН за изключителна ценност, се просълзи когато видя творбите си, превърнати в руини.

"Това е загуба... загуба. Как да не ме боли", попита художникът Вълчан Петров.

"Бутането по същество е законно. Преди един месец община Пловдив е била информирана, че сградата ще се премахва, защото има всички законни основания", обяви кметът на Пловдив Иван Тотев.

Прокуратурата в Пловдив вече се самосезирала по случая и е възложи проверка за длъжностни престъпления, включително евентуално противозаконно издаване на разрешение за разрушаване на недвижима културна ценност. В рамките на проверката ще се изясняват, както статута на сградата, така и законосъобразното извършване на процедурите, свързани с даването на разрешение за нейното събаряне. Проверката ще трябва да бъде извършена от "Икономическа полиция", а срокът е 30 дни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини