Столичният общинския съвет решава за водата от София към Перник

Потвърден е първи случай на заразен с коронавирус в Германия

САЩ потвърди, че падналият в Афганистан самолет е на американските ВВС

Времето се затопля, температурите достигат 12 градуса

Изтеглете безплатното приложение „Европейски път – Разград“

Мачовете и спортът по телевизията днес, вторник, 28 януари 2020

На 28 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 28.01.2020

Софийският административен съд oтмeни зaбpaнaта на Джoĸ Πoлфpиймaн дa нaпycка Бългapия

Слави Трифонов и Маги Халваджиян се уговориха да пият кафе пред Би Ти Ви

Бившият белгийски крал призна, че има незаконна дъщеря

Лондон улеснява с визи експерти

ДАНС по следите на коронавируса Мерки срещу заразата, идваща от Китай

Удължиха бедственото положение в Община Перник заради водната криза

Българинът доплатил 4 млрд. за лекарства Първи сме в ЕС по разходи за медикаменти

Министерството на културата и община Пловдив в спор чия е вината за гафа с тютюневия склад

Заради техническа грешка тютюневия склад в Пловдив не е вписан в регистъра на сгради, защитени от Министерството на културата. Сега община Пловдив и Министерството спорят чия вина е събарянето на паметника на културата, информира Нова тв.

„През 2010 г. съм подписал разрешение за строеж въз основа на идеен проект и утвърден подробен устройствен план, към който е издадено удостоверение от паметниците на културата. Действително, удостоверението, което е прилагано към преписката от 2010 г. от собствениците при нас, не е със съдържанието, което е в деловодството на изходящото писмо. Точно то е било основание, за да одобрим проекта за строеж”, коментира главният архитект на Пловдив Румен Русев, който е подписал разрешението за събарянето на бившия тютюневия склад.

Събарянето на сградата започна в неделя, а в понеделник десетки пловдивчани се събраха пред нея с намерението да се опитат да спрат багерите с телата си, ако те отново тръгнат към бившия тютюневия склад. Протестиращите граждани натрупаха грамада от съборените тухли пред общината в знак на протест срещу събарянето на емблематичната сграда.

„В Община Пловдив би трябвало да знаят, че това е паметник на културата. Проектът за изграждане на сграда на този парцел не е съгласуван с Министерството на културата”, коментира архитект Слави Славов от Министерството на културата.

„Спрели сме събарянето на бившия тютюневия склад. Няма да допуснем да продължи работата по разрушаването. В момента върви проверката по документи”, съобщи заместник-кметът на Пловдив по строителството Димитър Кацарски.

Тази сутрин жители на Пловдив попитаха кой ще възстанови разрушената сграда.

„Това е варварство. Това е един храм на българските тютюноработници в Пловдив. Няма човек, който да не е ял от горчивия хляб на тютюноработника”, каза възмутена гражданка на Пловдив.
Големият художник Вълчан Петров, чийто стенописи са изографисани на първия етаж на сградата и са обявени от БАН за изключителна ценност, се просълзи когато видя творбите си, превърнати в руини.

„Това е загуба… загуба. Как да не ме боли“, попита художникът Вълчан Петров.

„Бутането по същество е законно. Преди един месец община Пловдив е била информирана, че сградата ще се премахва, защото има всички законни основания“, обяви кметът на Пловдив Иван Тотев.

Прокуратурата в Пловдив вече се самосезирала по случая и е възложи проверка за длъжностни престъпления, включително евентуално противозаконно издаване на разрешение за разрушаване на недвижима културна ценност. В рамките на проверката ще се изясняват, както статута на сградата, така и законосъобразното извършване на процедурите, свързани с даването на разрешение за нейното събаряне. Проверката ще трябва да бъде извършена от „Икономическа полиция“, а срокът е 30 дни.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.