Подновяват реставрацията на първия частен музей в Русе

Бившата музикална гимназия в Русе ще възкръсне като първи частен музей. Снимка: Николай Каламов

Фондация "Бобокови" подновява реставрацията на сградата, където ще се помещава първият частен музей на съвременното и античното изкуство в България, научи "Труд". Договорът с областната управа е Русе е удължен до 2017 г. Анексът предвижда 450 000 лв. неустойки, ако сградата на бившата Музикална гимназия не се възстанови.

Обезщетенията за забавеното строителство, които дължи инвеститорът, ще се включат в реконструкцията. По договор купувачът се ангажира да реставрира напълно външната архитектура на сградата, като предостави 60% от разгънатата застроена площ за артдейности.

Братята Атанас и Пламен Бобокови купиха имота на търг през 2007 г. за 443 617, 02 лв. и обещаха да инвестират 2 млн.евро в бъдещия музей. Според 3-годишния контракт той трябваше да отвори врати през май 2010 г. Работата се забави заради дългото съгласуване на изготвените проекти с Националния институт за опазване на недвижимото културно наследство. "Мол Русе инвест" на Бобокови участва и в публично-частния проект с общината за изграждането на модерната зала "БУлстрад Арена", която надхвърли 56 млн.лв.

Емблематичната сграда на ул. "Борисова" 33, където ще се помещава музеят, е деактувана като национален паметник на културата от публична в частна държавна собственост. Архитектурната перла е построена през 1900-1901 г. по проект на арх. Удо Рибау като протестантско училище. Тя е в класически и готически стил, с много орнаменти по фасадата и залата за молитви.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони