Българските училища на о. Крит затварят за две седмици заради коронавируса, дипломатите отлагат приемите за 3-ти март

Гърция е спряла 4000 мигранти на границата с Турция (ВИДЕО) Около 18 000 бежанци са тръгнали към Европа, предупреди Ердоган

Зрелищен провал за феминисткия екшън „Хищни птици” Марго Роби не успя да спаси филма

Премиерът посети Бачковския манастир по повод 150 години от създаването на Българската екзархия (СНИМКИ)

Калоян Паргов: Средната класа е гръбнакът на стабилната социална държава

Борисов: На 85 % е готово кръговото кърстовище на пътя Пловдив – Асеновград

Арестуваха адвокат за системни блудства с малолетни момчета

Извадиха жив човек, затрупан от лавина в Банско

Две български филмови премиери за Трети март В Руския културно-информационен център зрителите ще видят новите филми на журналиста Степан Поляков

Благоев вика призрака на Енгелс в Ямбол Дядото участва в спиритически сеанс край Тунджа

Били Айлиш подобри рекорд с песен за филма за Бонд

50 души остават под наблюдение за коронавирус у нас До края на деня се очаква да бъдат изследвани поне още 11 проби

Бивш шеф на НСБОП: Костов ни забрани да работим по приватизацията

Премиерът Борисов: Нямаме никакъв миграционен натиск (ВИДЕО)

Любимите рецепти на Ани Петкова

Подновяват реставрацията на първия частен музей в Русе

Бившата музикална гимназия в Русе ще възкръсне като първи частен музей. Снимка: Николай Каламов

Фондация „Бобокови“ подновява реставрацията на сградата, където ще се помещава първият частен музей на съвременното и античното изкуство в България, научи „Труд“. Договорът с областната управа е Русе е удължен до 2017 г. Анексът предвижда 450 000 лв. неустойки, ако сградата на бившата Музикална гимназия не се възстанови.

Обезщетенията за забавеното строителство, които дължи инвеститорът, ще се включат в реконструкцията. По договор купувачът се ангажира да реставрира напълно външната архитектура на сградата, като предостави 60% от разгънатата застроена площ за артдейности.

Братята Атанас и Пламен Бобокови купиха имота на търг през 2007 г. за 443 617, 02 лв. и обещаха да инвестират 2 млн.евро в бъдещия музей. Според 3-годишния контракт той трябваше да отвори врати през май 2010 г. Работата се забави заради дългото съгласуване на изготвените проекти с Националния институт за опазване на недвижимото културно наследство. „Мол Русе инвест“ на Бобокови участва и в публично-частния проект с общината за изграждането на модерната зала „БУлстрад Арена“, която надхвърли 56 млн.лв.

Емблематичната сграда на ул. „Борисова“ 33, където ще се помещава музеят, е деактувана като национален паметник на културата от публична в частна държавна собственост. Архитектурната перла е построена през 1900-1901 г. по проект на арх. Удо Рибау като протестантско училище. Тя е в класически и готически стил, с много орнаменти по фасадата и залата за молитви.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.