Почитат убития преди 2 години в Лясковец командос Емил Шарков

Близки и приятели на убития преди 2 г в Лясковец командос Емил Шарков ще почетат паметта му на 14 март. На тази дата през 2014 г. спецполицаят загина в кървавата баня, която се разигра в дома на 54-годишният Петко Петков, който откри огън срещу отряд барети, простреля смъртоносно Емил Шарков и рани петима негови колеги.

Поменът ще е в София, а в Лясковец на поставената миналата година паметна плоча ще бъдат поднесени цветя.

Преди година паметник на баретата бе направен и в двора на Професионалната гимназия по електротехника, чийто възпитаник е Шарков. Тъжната церемония в Лясковец бе уважена от вътрешния министър Румяна Бъчварова,а в търновското училище дойде вдовицата на командоса Милена Шаркова.

Петко Стрелеца пък бе изправен пред Окръжния съд в старата столица, който в края на ноември миналата година го осъди на доживотен затвор без замяна при специален режим. Още тогава той се закани за обжалва присъдата, но дело във Великотърновския апелативен съд още не е насрочено, защото не били написани мотивите за решението на първата инстанция.

Петко Стрелеца бе признат за виновен, че на 14 март 2014 г. е застрелял баретата Емил Шарков и е направил опит да умъртви още петима полицаи, изпратени на акция в барикадираното му жилище, за да изземат незаконния му боен арсенал. За четирите пушки и карабини, както и 343-те броя боепипаси, намерени в дома му, той получи още 8 години затвор. Петко Стрелеца ще трябва да плаща и 390 000 лв кръвнина на съпругата на убития Шарков - Милена и дъщеря му Теодора, както и на родителите Ваня Рипчева и Емил Шарков.

Неимуществени вреди от 10 000 лв. бяха признати от съда и на спецполицая Д.К., който е бил прострелян при акцията. Петко Савов бе осъден да плати и над 52 000 лв. направени разноски по делото и държавна такса върху уважения граждански иск.

"Напълно съм невинен и ще го докажа. Сега започва голямата битка. Аз ще сваля превръзката от очите на Темида", извика Петко след произнасянето на присъдата пред журналистите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини