На първо четене: Парламентът прие задължителното гласуване, 50 лева глоба за който не ще

121 депутати подкрепиха задължителното гласуване.

50 лева глоба може да плаща всеки български гражданин, който има право на глас, но не го упражнява на избори. Другата възможна санкция е спиране на социални помощи за срок от 3 месеца. Това решиха депутатите, като въведоха задължителното гласуване у нас с поправки в Изборния кодекс. Предложението на Патриотичния фронт (ПФ) бе прието с 121 гласа „за“. Но само на първо четене.

От ДПС бяха „против“ и заявиха, че решението ще падне в Конституционния съд (КС). Депутатите от БСП гласуваха въздържал се.

„Това е глупост. Хората не са овце, за да ги карате с гегата да гласуват“, заяви изключеният от БСП Георги Кадиев.

Според кулоарните слухове въвеждането на задължителното гласуване няма да получи подкрепа на второ четене.

На първо четене депутатите приеха две поправки в Изборния кодекс. Това са идеите за въвеждането на електронното гласуване (два проекта – на ГЕРБ и на Реформаторския блок (РБ) и за машинно гласуване (пак два проекта – на АБВ и на депутати от РБ).

Предложението на десните е електронното гласуване да се въведе от 2018 г., като то да може „да се поправя“ с хартиена бюлетина. А ГЕРБ предлага на всички избори в следващите две години eлектронният вот да е експериментален и резултатите от него да не се зачитат. От АБВ имат друго предложение – от 2018 г. навсякъде да се гласува с машини, а реформаторите предлагат машинно гласуване още на президентските избори, но само в половината секции.

Ще се регистрираме за гласуване

Активната регистрация за гласуване да трябва да си прави всеки гражданин с право на глас, за да се изчистят списъците от т.нар. „мъртви души“. Такова предложение на депутати от Реформаторския блок (РБ) също бе одобрено на първо четене.

Идеята е регистрацията да може да се извърши във всяка община, кметство или във всяко дипломатическо или консулско представителство на България. А кампанията по регистрация ще продължава не по-малко от 3 месеца заради големия брой хора.

Машинно броене срещу фалшификации

На първо четене депутатите одобриха и предложението на реформатори бюлетините да се броят машинно. Целта е да се избегнат фалшификации на резултатите от вота.

По първоначални изчисления закупуването на техниката, с която ще се преброяват бюлетините в около 12 000 избирателни секции в страната ще струва около 12 млн. лева.

Преференцията за общинари може да падне

Преференцията при избор на общински съветници, чийто праг в момента е 7 %, може да отпадне или да се обезсмисли, прогнозираха реформатори. На първо четене бяха приети две предложения в тази насока – преференцията да е поне колкото броят гласове за един мандат (идея на ДПС) или тя да е половината от квотата (предложение на ПФ).
На първо четене по идея на ГЕРБ бе прието да бъде създаден 32-и избирателен район „Чужбина“, но все още не е ясно колко хора ще включва той.

По идея на управляващите предизборната кампания бе съкратена от 30 на 21 дни.
На затворниците, които са осъдени за леки престъпления, бе дадено право да гласуват. Такова право ще получат и поставените под запрещение, които в момента са изтриват от избирателните списъци. Но на първо четене.

В мотивите на законопроекта, внесен от ГЕРБ, пише, че има такива препоръки от Венецианската комисия и ОССЕ, цитират се и решения на Европейския съд за правата на човека.

Без агитация на майчин език

За пореден път не мина предложението за агитация на майчин език. Депутатите отхвърлиха две предложения за поправки в Изборния кодекс в тази насока – на бившия лидер на ДПС и водач на новата формация ДОСТ Лютви Местан и на изключения от БСП Георги Кадиев.

Според Местан отпадането на ограничението за агитация на майчин език ще отпадне рано или късно и това най-вероятно ще се случи след осъдително решение на Съда за правата на човека в Страсбург, пред който той заведе дело.

Кадиев пък предложи агитация на друг език с превод на български, но и това не мина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини