Лозан Панов: Съдът не е нито на ГЕРБ, нито на ДСБ (обзор)

Шефът на ВКС Лозан Панов.

„Върховният касационен съд (ВКС) не е нито на ГЕРБ, нито ДСБ. Той е да върши своята работа съобразно законите“. Така отговори шефът му Лозан Панов на изявление на премиера Бойко Борисов, който преди дни обяви, че Радан Кънев е овладял ВКС и Софийския градски съд.

„Единственият критерий, по който мога да бъда свързан с ДСБ е, че съм за радикална съдебна реформа. Ако някой твърди, че съм човек на ДСБ, нека да го докаже с факти“, възкликна Панов.

Вчера той коментира и изказване на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който наскоро бе окончателно оправдан по делото „Шестте НЕ!!!“. Цветанов обвърза повишението на Спас Иванчев като върховен съдия и осъдителната му присъда, като хвърли топката на Лозан Панов.

„Не бих искал да участвам в театър на абсурда, но така или иначе съм въвлечен в него. Процедурите за кариерно израстване на съдии и магистрати се извършват по определен ред, посочен в Закона за съдебната власт, и решенията се вземат от ВСС“, каза Панов и реторично попита: „Дали имам влияние във ВСС и ВКС еднолично да издигам съдии?“

После обобщи за делата на Цветанов: „Разбрах, че прокуратурата е била заблудена, само не разбрах справедлив ли е бил съдът“. Панов допусна, че критици могат да го обвържат с ГЕРБ, тъй като отмяната на осъдителната присъда на Цветанов е станала в момент, в който той е начело на ВКС.

Попитан дали ще настоява да пита кой прати СМС на Борисов за „Яневагейт“ и дали вярва, че това е съветникът му Яне Янев, Панов отвърна: „Не, не вярвам“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право