Край на далаверата „почетен консул“

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на външния министър Даниел спешно да бъде променена законовата уредба, за да бъдат свити всички правомощия на почетните консули в страната ни. Спешните мерки са заради това, че има десетки оплаквания от страна на хора, че консулите се държат просташки – спират на пешеходни пътеки, на забранени места и парадират с власт.

„Научавам напоследък за действия на почетни консули на други държави у нас, които по никакъв начин не отговарят на статута им“. Това казва премиерът на последното заседание на правителството. Външният министър Даниел Митов обяснява, че във връзка с поставени и от други министри проблеми, свързани с поведението на редица почетни консули на чужди държави, припомня, че основните параметри на техния статут се определят от разпоредбите на Виенската конвенция за консулските отношения. В България привилегиите и имунитетите на почетните консули са уредени в Наредбата относно реда за назначаване и приемане на почетни консулски длъжностни лица, Наредбата за възстановяване на ДДС и акциз на дипломатическите представителства и консулства и Наредбата за оформяне на стоки, внасяни и изнасяни от дипломатически представителства и консулства. Всички тези нормативни актове се нуждаят от изменения, обяснява Митов.

От Външно вчера обявиха, че са започнали да работят по нова европейска нормативна уредба. Те обаче отказаха да назоват консулите, които са се провинили. „На почетните консули сме дали да се движат с червени номера, да ползват облекчения и изобщо права, каквито няма никъде в Европейския съюз... Ходят с ескорт или с какво ли не“, казва премиерът.

Един от най-популярният почетни консули у нас е пиар спецът Максим Бехар, който представлява Сейшелските острови. Около смъртта на бизнесмена, който стана известен с прозвището Мишо Бирата, се разбра, че той се оказа представител на Бразилия у нас.

Бизнесменът Борислав Дионисиев е почетен консул на Малдивите. Почетен консул на Канада е издателят Иво Прокопиев. Саша Безуханова оглавява консулството на Великото херцогство Люксембург у нас. Почетният консул на Казахстан у нас е известен като бивш председател на СДС и производител на кафе - Пламен Юруков. Банкерката Цветелина Бориславова представлява Исландия у нас. Почетен консул на изключително богатия султанат Оман у нас е проф. Стоян Денчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини