След забраната за палатки на плажа: 200 лева глоба за диво къмпингуване навсякъде у нас (обзор)

От няколко дни къмпингари опъват палатки на Орлов мост в знак на протест.

Всеки, който опъне палатка извън категоризиран къмпинг, ще бъде наказван с глоба 200 лева. Това предвиждат промени в закона за туризма, публикувани за обществено обсъждане на сайта на ресорното министерство.

Новината за забраната идва няколко дни, след като парламентът окончателно въведе глоба от 1000 до 10 000 лева за хората, които практикуват диво къмпингуване или паркират на 100 метра от плажа по цялото българско Черноморие. Това предизвика протести и опъване на палатки на Орлов мост.

В проекта, публикуван от министерството на Николина Ангелкова, се предвижда 200 лева глоба и за собствениците на каравани и кемпери, ако се настанят на диво място в природата.

Санкцията ще бъде 1000 лева, когато от къмпингуването e настъпило увреждане на пясъчните дюни, флората или фауната, замърсяване на околната среда, пожар или други вредни последици за природата. Лицето носи и имуществена отговорност за причинените вреди.

В проекта се предлага 3 000 лева глоба или имуществена санкция в размер на 5 000 лева за всеки, който предоставя обособени терени за къмпингуване в нарушение на разпоредбите.

Предложенията подлежат на обществено обсъждане до 15 март, след което ще бъдат внесени в парламента.

Президентът праща в КС забраната за палатка на плажа

Президентът Росен Плевнелиев ще сезира Конституционния съд (КС) заради текстовете от закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които се въвеждат глоби от 1000 до 10 000 лева за къмпингуване и паркиране на 100 метра от плажа. Това съобщиха от „Дондуков“ 2.

Макар че еколози настояха за вето, държавният глава е обнародвал поправките. Той обаче не счита, че проблемите на Черноморското крайбрежие могат да бъдат решени с такива глоби.

"Предвиждането на високи санкции за формални нарушения, без да се държи сметка за степента на въздействието им върху природните ресурси и околната среда, не съответства на чл. 55 от Конституцията на Република България и чл. 52 от Харта на основните права на Европейския съюз и са непропорционални. Поради тези съображения държавният глава ще сезира Конституционния съд на Република България", се посочва в позицията на Плевнелиев.

Президентът обаче приветства онези текстове от закона, с които "законодателната власт показа, че осъзнава необходимостта да се съхранят малкото останали в България плажове с естествени природни дадености". С тях се запазва статутът на Иракли, Карадере и Корал.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини