Сирни Заговезни - искаме и даваме прошка

Днес Православната църква отбелязва Неделя Сиропустна (Сирни заговезни). На този ден вечерта във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Вечерня с взаимно опрощаване. Православните християни за последен път преди Великия пост консумират млечни произведения и на следващия ден спират храните от животински характер.

На литургията присъстващите си казват: "Простено - прости" и ще навлязат във времето на Светата Четиридесетница. Празникът се чества седем седмици преди Великден (винаги в неделя) и трае една седмица, в която се изпълняват различни обреди и обичаи. Това е времето на кукерите. На празничната трапеза се слагат млечни и яйчени продукти. Всеки ерген изстрелва с примитивно направен лък запалена стрела в двора на момата, която харесва. Хвърля се кръст в двора на момичетата, които момчетата харесват.

През седмицата — в сряда, петък и неделя се връзват люлки и момите, и момците се люлеят за здраве. В неделя, също така, се палят огньове (клади) и след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини