На 14 декември 2017 да почерпят

В бюджет 2018 на община Добрич Има заложени 60 000 лева за нови алеи в гробищния парк Последните покойници ги погребват сега насред полето

Тереза Мей загуби ключов вот за Брекзит

Част от американски хеликоптер падна върху японско училище

Kласация за най-търсените думи за 2017 г. Гришо и Шушана са шампиони в Гугъл

Годеницата на принц Хари ще празнува Коледа с британското кралско семейство

Норвегия първа в света изключи FM радиото Националните станции преминават на цифрово излъчване

6-годишно американче стана милионер от YouTube

730 милиона лева раздаде правителството Кабинетът развърза коледно кесията МС, шест министерства, външното разузнаване, държавни фирми и общини получиха допълни средства за разходи

Японски фирми разкриват 8000 работни места у нас Очаква се повече родни компании да търсят партньори за износ в Страната на изгряващото слънце

Днес е българската премиера на Епизод 8 от “Междузвездни войни”

Нов център за рехабилитация и интеграция за деца и лица с увреждания откриха в Пловдив

Мая Манолова: Решението на КЕВР за цената на водата може да бъде върнато назад

По-малко лекари напускат България

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в четвъртък, 14 декември 2017

Намаляват ранните бракове в Търновско

Снимка: Архив

Рязко са намалели случаите на ранни бракове във Великотърновска област. Това констатират както институциите, имащи отношение към този проблем, така и теренно социологическо проучване. Данните са отчетени на работна среща за планиране на съвместни действия с участието на отдели „Закрила на детето”, прокуратура, полиция, училища, общински администрации от областта, общностни модератори и представители на Центъра за етнически диаог и толерантност „Амалипе” във Велико Търново.

„Констатирано бе, че за последните 5 г съвместните съжителства на малолетни и непълнолетни са намалели и към момента има само отделни случаи, концентрирани в няколко населени места. Така например случаите, по които прокуратурата в Павликени е работила през 2009 г. са били 18, а през 2015 г. те са 4”1 коментира пред „Труд” председателят на ромската организация „Амалипе” Деян Колев.

Топ подчерта, че тенденцията е регистрирана и от социологическо проучване, проведено от Център „Амалипе” сред ромската общност в областта. Според данните, всеки втори започва съжителство между 18 и 24 години. През 2010 г подобно национално проучване е показало, че всеки втори се е оженил до 18 годишна възраст, то настоящия анализ сочи, че цифрата е намаляла до всеки трети. Резултатите ясно показват, че колкото по-висока е степента на образование, толкова по-късно ромите сключват бракове и ранните женитби сред хората със средно и висше образование са по-скоро изключение. Друга интересна тенденция е, че намалява и броят на деца в семейството. Средният брой деца в ромско семейство във Великотърновска област според настоящото проучване е 2,5.

Според Деян Колев това се дължи на засилената работа на терен в ромска общност по превенция на ранните съжителства, осъществявана от Центровете за развитие на общността в общините Павликени, Стражица и Велико Търново, които организацията „Амалипе” и съответните общини създадоха през 2011 г.

„Друга причина е добрата съвместна работа между институциите и местните общности, както и активната работа на самите институции. В Община Павликени, например, честа практика е районният прокурор Атанас Филипов да организира беседи за превенция на ранните практики в местните общности. Обвинителят е категоричен, че хората не са престъпници и когато им се обясни по човешки какво престъпление извършват, в повечето случаи те са готови да реагират разумно”, споделя Деян Колев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.