На 23 юли 2019 да почерпят

Тъкмят рецептата за бира със светена вода Кехлибарената течност ще се казва A-Men

Проф. Кантарджиев: Тигровият комар не пренася тропически вирусни инфекции

Русия и Турция може да правят заедно С-400

Тръмп: Вашингтон работи с Исламабад за слагане на край на войната в Афганистан

Не забраняват фермерските пазари Има заповед за спиране на продажбите на свинско месо и месни продукти

Кубрат Пулев си върна боксовия лиценз в САЩ

Бул. „Витоша” e №3 по ръст на наемите Цените са се повишили с 8,3% в рамките на една година

Макрон: 14 страни-членки на ЕС се споразумяха за нов „механизъм за солидарност“ за мигрантите

Бурджу Йозберк е красива и талантлива

Цените на петрола се повишиха

НАП спира временно 6 електронни услуги Няма достъп до обявите за продажба на имущество на длъжници

Имам ли право на майчински, ако ме съкратят в срока за изпитване

Откриха тухла с печат с името на римския консул Марулус в древния град Нове Уникалната находка датира от 184 година

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 юли 2019

Намаляват ранните бракове в Търновско

Снимка: Архив

Рязко са намалели случаите на ранни бракове във Великотърновска област. Това констатират както институциите, имащи отношение към този проблем, така и теренно социологическо проучване. Данните са отчетени на работна среща за планиране на съвместни действия с участието на отдели „Закрила на детето”, прокуратура, полиция, училища, общински администрации от областта, общностни модератори и представители на Центъра за етнически диаог и толерантност „Амалипе” във Велико Търново.

„Констатирано бе, че за последните 5 г съвместните съжителства на малолетни и непълнолетни са намалели и към момента има само отделни случаи, концентрирани в няколко населени места. Така например случаите, по които прокуратурата в Павликени е работила през 2009 г. са били 18, а през 2015 г. те са 4”1 коментира пред „Труд” председателят на ромската организация „Амалипе” Деян Колев.

Топ подчерта, че тенденцията е регистрирана и от социологическо проучване, проведено от Център „Амалипе” сред ромската общност в областта. Според данните, всеки втори започва съжителство между 18 и 24 години. През 2010 г подобно национално проучване е показало, че всеки втори се е оженил до 18 годишна възраст, то настоящия анализ сочи, че цифрата е намаляла до всеки трети. Резултатите ясно показват, че колкото по-висока е степента на образование, толкова по-късно ромите сключват бракове и ранните женитби сред хората със средно и висше образование са по-скоро изключение. Друга интересна тенденция е, че намалява и броят на деца в семейството. Средният брой деца в ромско семейство във Великотърновска област според настоящото проучване е 2,5.

Според Деян Колев това се дължи на засилената работа на терен в ромска общност по превенция на ранните съжителства, осъществявана от Центровете за развитие на общността в общините Павликени, Стражица и Велико Търново, които организацията „Амалипе” и съответните общини създадоха през 2011 г.

„Друга причина е добрата съвместна работа между институциите и местните общности, както и активната работа на самите институции. В Община Павликени, например, честа практика е районният прокурор Атанас Филипов да организира беседи за превенция на ранните практики в местните общности. Обвинителят е категоричен, че хората не са престъпници и когато им се обясни по човешки какво престъпление извършват, в повечето случаи те са готови да реагират разумно”, споделя Деян Колев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.