Бившият белгийски крал призна, че има незаконна дъщеря

Лондон улеснява с визи експерти

ДАНС по следите на коронавируса Мерки срещу заразата, идваща от Китай

Удължиха бедственото положение в Община Перник заради водната криза

Българинът доплатил 4 млрд. за лекарства Първи сме в ЕС по разходи за медикаменти

220 милиона долара за екшън комедията „Лоши момчета завинаги” Филмът се представя над очакванията

СЗО промени оценката си за коронавируса, вече го смята за високорисков

Турски хакери в мащабна кампания от името на Анкара Властите в Кипър, Гърция, Ирак и Албания на мушка

Самоубилият се пред ДАНС отвлякъл самолет през 1981 г. Емил Крумов трябвало да дава показания за „Луков марш”

За какво може да ни наложат дисциплинарно наказание

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 28 януари 2020

Борисов: Длъжни сме да не допуснем подобни трагедии като Холокоста да се случат отново

Турските домати пълни с пестициди Изследване откри 56 забранени вещества в зеленчуци

Пожарникари уловиха змия в домашно мазе в Сливен

Първа жертва на коронавирус в Пекин

Всеки пети работодател търси нови служители

Надя Василева, шеф на „Менпауър“ за България, Сърбия и Хърватия

Всеки пети работодател в България планира да назначава нови служители, това сочат прогнозите за второто тримесечие на годината на световния гигант в подбора на персонал „Менпауър“.

„21% от мениджърите смятат да назначават нови хора, а 77% не предвиждат промяна в персонала си, което показва стабилна ситуация на пазара на труда“, коментира пред „Труд“ Надя Василева, шефката на „Менпауър“ за България, Сърбия и Хърватия. Обзорното изследване е проведено под формата на анкета с представителна извадка от 620 български работодатели.

Само два процента от предприемачите планират намаление на персонала. Това дава нетна прогноза за заетостта от 19% (положителните очаквания, намалени с отрицателните). Дори след като резултатът се намали със сезонните колебания в заетостта, нетната прогноза става 13%, с което страната ни се нарежда на първо място в Европейския съюз по оптимизъм на работодателите.

В световен план най-големи очаквания за наемане на нови хора има бизнесът в Индия (38%), Япония (22%) и Тайван (20%), а страната ни е на девето място в класацията. На две места след нас се нарежда Турция с 12%, която в предишните няколко години бе на първите места по назначаване на нови служители в регион ЕМЕА (Европа, Близък изток и Африка).

Страната ни за първи път излиза толкова напред в класацията, в която участва от 2011 г. насам.

Повишеното търсене на служители в България се дължи и на това, че много компании не могат да намерят дълго време квалифицирани специалисти, смята Надя Василева. Тя обаче предупреждава, че положителната тенденция няма да доведе до по-високи заплати, които и в България, и в цяла Европа са в пълна стагнация и трудно ще настигнат скоро нивата от 2008 г.

Най-висок ръст на пазара на труда се очаква в София и в Русе. Най-консервативни са прогнозите на работодателите от Бургаско. Очакванията за наемане на повече служители са най-големи в производството (21%) и строителството (17%). Забелязва се тенденция за наемане на повече хора и в комуналните услуги (доставката на ток, газ и вода), както и в строителството. Най-големи оптимисти за увеличаване на персонала за ръководители на предприятия с над 250 души (31%), но и във фирмите с под 10 служители всеки десети шеф планира нови назначения.

С идването на летния сезон се очаква да се увеличи наемането на хора и в туристическите обекти във Варненско и Бургаско.

Много предприятия предвиждат увеличение на производствените си мощности в България, за което им трябват както квалифицирани специалисти, така и хора без умения, смятат от „Менпауър“, които прогнозират траен ръст на заетостта в производствения сектор.

Надя Василева, управляващ директор на Менпауър за България, Сърбия и Хърватия:

Политическата стабилност оказва положително влияние

„Влияние върху резултатите от изследването дава и политическият аспект – ситуацията е много по-стабилна в сравнение с предишни години“, коментира пред „Труд“ Надя Василева, управляващ директор на Менпауър за България, Сърбия и Хърватия. Тя приветства и усилията на новата образователна министърка Меглена Кунева да бъдат субсидирани с повече пари подценявани от младежите университетски специалности, от които обаче бизнесът има нужда. Наред с това обаче тя препоръчва на правителството да отдели средства и да помисли за преквалификацията на редица специалисти, чиито професии отмират най-вече заради автоматизацията на производството. Василева смята, че стратегически властта трябва да се фокусира върху хората над 35 г. и над 55 г., които имат потенциал да допринасят с труда си, стига да усвоят нови знания и умения.

Нуждите на бизнеса остават в сферата на инженерните професии, ИТ и длъжностите с чужди езици заради продължаващия интерес към откриване на кол центрове. „Бизнесът изпитва и дефицит за мениджърски позиции заради нежеланието на младите да поемат отговорности“, смята Василева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.