Псевдочума удари Хасковско, 5 села под карантина

Под карантина са 5 села в Хасковска област заради нюкясълска болест по птиците, известна и като псевдочума, съобщиха от Българската Агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Става въпрос за вторично огнище в с. Балкан в община Стамболово. То е констатирано при извършване на клинични прегледи. В това село е установена смъртност на 14 кокошки от общо 54. Извършените лабораторни изследвания са потвърдили, че мъртвите птици са заболели от нюкяскълска болест. "Тя не е опасна за човека, но може да нанесе големи щети на птицевъдството. Всички кокошки в стопанството ще бъдат умъртвени по хуманен начин", обясниха специалисти.

За ограничаване и ликвидиране на болестта от БАБХ незабавно взеха мерки съгласно европейското законодателство. Започна дезинфекция и ваксинация в 3-километровата зона около огнището, в която попадат селата Царева поляна, Маслиново, Зимовина и Горно Войводино.

В следващите 21 дни ще се извършват постоянни клинични прегледи в 10-километровата зона около огнището. В нея попадат 11 села от Стамболово и Хасково, а също и още 6 от Кърджалийско. В наблюдаваната зона е забранена търговията, изложбите, придвижването на живи птици и продукти, добити от тях.

"Взети са нужните мерки и засега не се налага свикването на епизоотична комисия", коментираха от областната администрация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини