Корнелия Нинова: Опозиционерката

Социалистката Корнелия Нинова официално обяви, че влиза в битката за лидер на БСП. Изненадани от тази новина няма.

За сегашното ръководство на „Позитано“ 20 червената юристка е основна конкуренция за властта в столетницата. За вътрешната опозиция - най-реалната възможност за промяна в БСП.

С обещание да „се скъса от работа“, за да направи БСП истинска алтернатива на сегашното управление; да даде на партията самочувствие; да я направи първостепенна политическа сила; да обедини около червените цели и хора извън БСП и да вкара характер във външната ни политика Корнелия Нинова ще иска доверието на делегатите на конгреса на столетницата на 7 и 8 май. Основните й каузи били справедливост, солидарност, равенство, свобода и патриотизъм.

Червената юристка влиза в битката за партията за втори път - след оставката на Сергей Станишев през 2014 г. тя се класира трета в надпреварата за лидер, като само няколко гласа я деляха от второто място, на което застана Драгомир Стойнев.

Сега се говори, че зад кандидатурата й застават хората около дългогодишния шеф на софийската организация на левицата Румен Овчаров; близките до омбудсмана Мая Манолова, която, преди да се раздели с БСП, бе сочена за една от ключовите фигури на вътрешната опозиция; както и всички разочаровани от сегашното ръководство и поредния изборен крах на местния вот през м.г.

Засега обаче не е ясно дали Нинова може да събере такава подкрепа, че да пребори настоящия лидер Михаил Миков, който има безрезервното доверие на редица ключови червени организации, сред които тези във Видин, Велико Търново и Перник.

За една част от другарите и социалистката е подходяща за партиен шеф, защото жените могат да обединяват много по-добре от мъжете. За други неин плюс е, че има управленски опит. Преди да влезе в политиката, юристката ръководи вътрешнотърговското дружество „Техноимпекс“ АД. Била е и в управителния съвет на „Булгартабак холдинг“ АД.

Името на Нинова обаче нашумява, когато е заместник на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. През 2007 г. гръмва скандалът „Р. Овч.“, по време на който социалистката и тогавашният шеф на Националната следствена служба Ангел Александров взаимно се обвиняват в корупция, изнудване и заплахи. Тогава следователката Татяна Шарланджиева - подчинена на Александров, която го обвинява в натиск по делото за „Топлофикация-София“, е привлечена под наказателна отговорност за това, че е разпънала „чадър“ над шефа на консултантската фирма „Фронтиер“ Красимир Георгиев, за да го избави от разследване за пране на пари. Разследването е прекратено година по-късно.

Днес Нинова е едно от ключовите лица на БСП в парламента, а колегите и депутати дори я наричат „перлата на групата“. Основните й битки са за въвеждането на прогресивно подоходно облагане, за по-високо обезщетение за отглеждане на деца от 1 до 2 г., както и за повече социални права. Юристката е един от опозиционерите, които от парламентарната трибуна могат дълго и аргументирано да спорят с управляващите от ГЕРБ. Неведнъж е влизала в яростни спорове и с премиера Бойко Борисов.

Очакванията са, че ако оглави БСП, Нинова ще втвърди тона на опозиционност към ГЕРБ, който според някои в момента не е така остър.

Независимо как ще приключи битката за партията, новият лидер и конкурентите му трябва да имат една цел - да направят БСП привлекателна за млади избиратели. Защото това е единственият й шанс.

Сделка за президент?

В червените редици упорито върви един слух: сегашният лидер Михаил Миков можело да издигне за президент основния си конкурент за поста на „Позитано“ 20, а в замяна да получи подкрепата на вътрешната опозиция за нов мандат.

Подобни спекулации имаше около Янаки Стоилов, който от години е шеф на лявото крило в партията и е бил неуспешен кандидат за неин председател.

Според запознати е възможно такъв вариант да бъде предложен и на Корнелия Нинова - тя да се оттегли от надпреварата за партията в последния момент, а наесен да бъде издигната за кандидат за президент.

Засега социалистката твърди, че няма да участва в такива договорки.

За нея

Истински боец е

Корнелия е пряма, ясна и категорична. Тя е истински боец и категоричен опозиционер. Символ е на женското начало, което може да обединява. Вече е модерно жените да бъдат предпочитани за водещи позиции в държавата, доста имена на жени се спрягат за кандидати за президент. Ще видим коя от тези две линии ще бъде в основата на преодоляване на проблемите в БСП.

Калоян Паргов, лидер на БСП-София

Само жена може да оправи партията

Само жена може да оправи тази партия. БСП се изживява като безпризорно дете, което търси баща си. Ако много го търси, ще го намери в лицето на Бойко Борисов. Това е причината да подкрепя кандидатурата на Нинова. Не мога да кажа дали има шансове, но я аз подкрепям, както и много други хора.

Юрий Асланов, социолог, член на БСП, пред „Блиц“

Тя не застрашава Миков

Кандидатурата на Корнелия Нинова е очаквана, но тя не застрашава позицията на сегашния лидер Михаил Миков, а само раздробява пространството и прави преизбирането му по-сигурно. Ако се стигне до втори тур между нея и Миков, тя ще получи в своя подкрепа и гласовете на привържениците на вече обявилия кандидатурата си за лидер на БСП депутат Красимир Янков.

Татяна Буруджиева, политолог, бивш депутат от БСП

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи