Кристалина Георгиева: Светът се промени, радикализацията и екстремизмът са навсякъде

„Атентатите в Брюксел още един път ни показва, че светът се промени. Те са удар в сърцето на Европа, заяви еврокомисарят Кристалина Георгиева пред БНР.

„ Много повече рискове, радикализацията и екстремизмът присъстват навсякъде. Не само в страните, които традиционно са по-често в конфликти, където традиционно има повече страдания – виждаме го и в Европа”, заяви еврокомисарят. По думите й, трябва да сме готови за този свят, а това значи работа на службите за сигурност.

„Обществото да има по-голяма чувствителност към този риск, но това значи да сме обединени в защитаването на нашите ценности и начин на живот”.

„Аз бях в Съединените щати, когато те преживяха шока на тероризма и бях свидетел на това как обществото там се промени. Как Съединените щати решиха, че могат да живеят с малко по-малко свобода, но с много повече сигурност. Това не е загърбване на свободата , а възможност да я защитим ”, даде за пример Кристалина Георгиева.

„За нас в комисията 22 март беше ден на тест затова, до колко Парижките атаки ние имаме по-добра система за защита на нашите служители. Ние веднага взехме решение да повишим степента на заплаха. Направихме го с другите европейски институции - стъпка напред заедно”, каза още еврокомисарят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини