100 тютюнопроизводители протестираха и разпиляха бали в Свиленград

Протестиращите разпиляха бали с тютюн в центъра на Свиленград. Снимка: Авторът

Около 100 тютюнопроизводители и техни работници протестираха в сряда в центъра на Свиленград. Те разпиляха символично бали с продукцията си на земята.

"Г-н премиер, продължавайте да стоите зад нас, за да има бъдеще тютюнопроизводството в България! Съсипъсипе ли се "Булгартабак", съсипва се държавата! Радане, на кого да продадем тютюна си, след като се ликвидира "Булгартабак" по твое настояване?". Плакати с такива надписи разпънаха недоволните. Те се обявиха в подкрепа на "Бургартабак" и заявиха, че това е единствената фирма в техния бранш, която всяка година ги спасявала от фалит, като изкупува недоговорираните количества. "Нашият протест е за хляба, а не в подкрепа на една или друга политическа сила", коментира Живко Желев - зам.-председателят на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България.

От бранша предупредиха политиците да да не всяват зловредни слухове, защото увреждането на имиджа на всяка компания, изкупуваща тютюн, ще доведе до лишаване от доходи хиляди български семейства. Това е записано и в протестната декларация на недоволните.

"Само в Свиленградско не са изкупени около 50 тона ориенталски тютюн, обясниха митингуващите.В края протеста те коленичиха и почетоха с минута мълчание паметта на загиналите от атентатите в Белгия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини