Христиан Петров: Ловецът на инвеститори

Христиан Петров ще намалява административните трудности за бизнеса в София.

Докато през последните дни в социалните мрежи върви един майтап, че дори и „един успял мъж на тридесет и няколко години“ вече не желае да прави бизнес в България, София има скромна цел - в края на годината поне трима чужди инвеститори да пратят благодарствени писма на Столичната агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ), че са успели да пробият с бизнеса си у нас без проблеми, административни трудности или натиск.

Устремът към тази цел е на новия главен изпълнителен директор на СОАПИ Христиан Петров, който всъщност си е поставил три амбициозни дългосрочни задачи - да помага на чужди инвеститори у нас, да търси пазари и работа извън ЕС за български фирми и да развива София в пет посоки.

Хората, които се занимават с политика или се интересуват в детайли от тази сфера, може и да са чували името на Христиан Петров в ролята му на съветник по международни въпроси и икономика на Бойко Борисов от първия му премиерски мандат. За бизнеса е познат като създател и изпълнителен директор на компанията Kidamom - видеопортал за филми и образователни програми за деца до 12 години.

Столичани може би са чували за Петров по време на предизборната кампания през миналата есен, когато бе кандидат за общински съветник от ГЕРБ, но не успя да се класира за място в градския парламент.

Работата за ГЕРБ обаче не е предпоставка за изводи, че Петров е „партиен парашутист“ в СОАПИ. Зад назначението му стои впечатляващо образование и солиден опит в бизнеса и администрация - учил е в Париж, Страсбург и Москва; има дипломи по публична администрация, международни отношения и бизнес администрация; със стипендия е завършил прочутата Национална школа за администрация (ENA) във Франция, която е „люпилнята“ на френския политически елит.

Именно дипломата от ENA, с която се сдобиват само 80 души на година, го изстрелва в кабинета на френския министър-председател Франсоа Фийон, където е съветник по европейските въпроси, но всъщност е с ранга на зам.-министър (б.а. - във Франция няма такава длъжност), тъй като управлява екип от 300 души. Тогава се запознава и с Бойко Борисов, който през 2010 г. го кани за съветник в неговия кабинет и му казва на майтап „да си опича акъла“ вероятно защото е само на 28 г.

Дали поканата на Борисов, хъсът му към новото, който личи и от образованието в различни университети, сред които и Сорбоната, или лична причина са поводите да се завърне в България едва ли е от голямо значение. По-важен е мотивът - „Да опиташ да промениш нещо, пък макар и малко, в собствената си държава, е мисия. Моите знания и умения могат да имат маргинална полза за Франция. В България мога да бъда много по-полезен.“

С подобна мотивация днес Петров се опитва да работи за бъдещето на София, след като е изкарал няколко години в частния бизнес като идеолог и основател на детския видеопортал Kidamom. Задачите му са трудоемки - да развива IT сектора и фармацевтиката в София, да работи за градското развитие и туризма и да съдейства за превръщането на столицата ни в т. нар. smart city.

Сблъсъкът с действителността е нелек - публични компании се оплакват от административни трудности при опитите за бизнес у нас.

Предизвикателството, пред което се изправя - да направи правенето на бизнес в столицата по-лесно, за която цел да се начертае „пътя на инвеститорите“ в наредба за издаване на инвеститор клас В.

Личното му желание - да накара големите бизнес компании да отворят врати за ученици от 8 до 12 клас, за да видят децата какво всъщност се работи там.
Все амбициозни цели, които тепърва предстои да видим дали и как ще станат реалност.

Ще станем (ли) дигитална столица на Югоизточна Европа

Една от най-важните задачи пред Христиан Петров е да успее да подпомага такава бизнес среда, че София да се превърне в дигитална столица на Югоизточна Европа.

Първата крачка изглежда направена - на 19 и 20 април в София ще се проведе ежегодният форум за технологии, иновации и инвестиции Web it. Този път за участие в него кметът Йорданка Фандъкова е поканила представители на общинските управи на столиците на страните от ЕС. Сред лекторите се очаква да бъде президентът на MasterCard Европа Хавиер Перес.

Предстои да разберем ще успеят ли общината и СОАПИ да помогнат за следващата стъпка или по-скоро скок - форум, на който всички чакат да чуят как се надскачат възможности... от устата на предприемач от ранга на създателя на Facebook Марк Зукърбърг например.

ЗА НЕГО

 Има хъс за работа

Изборът на Христиан Петров за изпълнителен директор на общинската агенция за инвестиции е израз за желанието ни в София да се връщат и да работят млади хора, завършили престижни университети. Христиан има както солидно образование в едни от най-престижните световни университети, така и ценен опит в администрацията на много високо ниво. Затова съм убедена, че със своя хъс за работа ще помогне за привличането на нови инвестиции в секторите на туризма, информационните технологии, фармацевтиката и логистиката.

Йорданка Фандъкова, кмет на София

 Има потенциал да развие агенцията

Христиан Петров има потенциал да развие агенцията за инвестициите на София. Той е работил както в бизнеса, така и се е занимавал с политика - като съветник на премиера. Натрупал е опит в няколко държави, сред които Франция и Русия.

Николай Стойнев, зам.-шеф на СОС и председател на надзорния съвет на СОАПИ

 Умен, талантлив и образован

Решението на общинския съвет Столичната агенция за приватизация да бъде превърна в агенция и за инвестиции е чудесно. Мисля, че Христиан, който е умен, талантлив и добре образован, може да привлече най-добрите потенциални инвеститори в София.

Стефан Дюлае, председател на Френско-българската търговска и индустриална камара

На него може да се разчита

Христиан със сигурност е много трудолюбив. Също така познава доста хора, има добри контакти в бизнеса. Умее да мисли бързо. За него няма делник или празник - отдаден е на работата си. На него винаги може да се разчита. Обича предизвикателствата.

Богомил Илиев, управител на дигиталната компания Xenium

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи