Адвокатът на Саддам Хюсейн: Джордж Буш окупира Ирак, унищожи армията му и отвърза юздите на "Ислямска държава"

Зиад ал Хасауне. Снимка: Би Ти Ви

Къде сгреши Западът? Чия сметка плаща Европа в момента? Виновна ли е американската стратегия в Ирак след 2003 г. и какво е основна причина за появата на „Ислямска държава“. На тези въпроси отговори Зиад ал Хасауне – адвокатът на Саддам Хюсейн, в предаването „120 минути“ по bTV.

Ал Хасауне е йордански юрист, който оглавяваше екип от 22 адвокати, наели се със задачата да защитават Саддам в съда. Сред тях бяха дъщерята на вече мъртвия либийски диктатор Муамар Кадафи – Аиша, и бившият главен прокурор на САЩ – Рамзи Кларк.

По думите му окупацията на САЩ в Ирак „беше отвратително престъпление и историческа грешка. Целият свят в момента продължава да плаща цената за тази грешка“. Джордж Буш-син окупира Ирак, унищожи неговата армия и по този начин отвърза юздите на „Ислямска държава“ (ИД), каза Ал Хасауне.

Смятам, че появата на ИД беше подкрепена стратегически и логистично от Америка, Иран и Израел. Тя продължава да се ползва с подкрепата на режима в Ирак и иранските сили на иракска територия. Всичко това става със знанието на САЩ и Турция до известна степен, каза още той.

Според адвоката терористичните организации се създават от страна на великите държави, както стана с „Ал Кайда“ в Афганистан.

„Поне 20 години след мен светът няма да се успокои“, казвал Саддам Хюсейн, припомни адвокатът му.

Според него в момента Европа и останалият свят и берат плодовете на американската стратегия и окупацията на Буш-син.

"С високите технологии, с които разполагат, САЩ могат да виждат прането по просторите на хората, как така не знаят какво правят „Ислямска държава“? Тъй наречената международна коалиция, която твърди, че е нанесла удара срещу ДАЕШ („Ислямска държава“), всъщност не постигна нищо", смята Зиад ал Хасауне.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини