Жена оглави ДПС-Шумен. Рушен Риза: Негативът от партията на Местан ще е върху гърба на нашия избирател

Айсел Руфад/в ляво/ оглави областната структура на ДПС-Шумен, тя е третата жена областен лидер в страната Снимка: ЦВЕТЕЛИНА ГЕОРГИЕВА

Негативът от създаването на партията на Лютви Местан ще се пише на гърба пак на нашия избирател и на правата, и на възможностите на нашите избиратели. Това сподели пред журналисти в Шумен Рушен Риза, един от съпредседателите на ДПС.

Той не очаква партията на Местан да бъде нещо по-различтно от това, което е направил Гюнер Тахир едно време и Касим Дал след това. "Само че ги призовавам отговорно да подходят към нашия избирател, който живее тук, защото едно време, когато се появи формацията на Касим Дал, с тези гласове, които взеха де факто ние имахме 4-ма или 5-ма народни представители по-малко и благодарние на тази ситуация съотношението в парламента беше 120 на 120", каза Риза.

Без опита за разделяне на гласовете съотношението щяло да бъде 125 на 115 "и може би още щеше да има правителство на Орешарски и реализация на наши кадри". "Ние затова се борим - нашата кауза е всички хора в България да имат равни права и свободи, всеки да има възможност за реализация. Опасявам се, че Местан ще попречи занапред в този аспект, колкото и малко да разедини нашето единство и гласове, и това да ни постави в по-слаба ситуация", каза още Риза.

В такъв случай при едни евентуални следващи избори ДПС ще трябва да се споразумява с другите политически партии и затова де факто негатива е на гърба на избирателя.

180 делегати от 10 общини присъстваха в неделя на областната конференция на ДПС в Шумен и с тайно гласуване избраха нов лидер - 37-годишната Айсел Руфат. Досегашният председател три мандата Нуридин Исмаил, кмет на община Хитрино, бил номиниран, но си направил отвод, заради решението на ЦОБ градоначалници и депутати да не оглавяват структури.

Руфат се състезава с общинския лидер на ДПС-Хитрино Мустафа Ахмед. Дамата е трети мандат зам.кмет на община Нови пазар, от 10 г. оглавава местната структура на движението, тя е и член на централния съвет на ДПС. Завършила е турска филология и контрол на социалните дейности. Надява се да наложи диалогичност, прозрачност и разбирателство между структурите, ще работи с екип и ДПС да си върне загубената шуменска община Никола Козлево /там кметът вече от ГЕРБ/. Единодушно делегатите на конференцията в Шумен са застанали зад неоспоримия и единствен лидер на ДПС Ахмед Доган, каза Риза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика