Затворниците в Стара Загора вече лежат в ремонтирани килии

Директорът на затвора в Стара Загора Иван Карушков показва на правосъдния министър Екатерина Захариева една от ремонтираните килии.

Килиите в старозагорския затвор вече отговарят на европейските изисквания, след като сградата бе основно ремонтирана с норвежки средства. На откриването на обновения затвор в понеделник присъства и министърът на правосъдието Екатерина Захариева. Лишените от свобода вече лежат в изцяло ремонтирани кили, а във всяка една от тях е изградена тоалетна. Обособени са санитарни помещения с постоянно течаща топла вода. Сменени са дограмите, ВиК и електроинсталацията. Проектът е финансиран от Норвежкият финансов механизъм и е на стойност близо 890 хил. лв. Изпълнител е Държавно предприятие "Фонд затворно дело".

В момента в Стара Загора излежават присъдите си 600 души, като 52-ма от тях доброволно са се включили в обновяването на сградата. Такъв мащабен ремонт затвора не претърпявал от построяването си през 1932 г., съобщи директорът на затвора Иван Карушков.

"Миналата година в доклада на Европейската комисия България беше санкционирана, заради затворите. Предстой до края на годината да бъдат ремонтирани и затворите в Бургас, Варна и Сливен", каза на откриването министър Захариева. След церемонията тя получи подарък икона, изработена от излежаващ присъда в Старозагорския затвор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони