Калоян Паргов и Христо Проданов ще проведат приемна за граждани

„Ислямска държава” пое отговорност за нападението в Дагестан

Кметът на Благоевград положи венец пред бюст-паметника на Васил Левски

Виртуозът Найджъл Кенеди идва във Варна с “Бах среща Гершуин” За първи път правят специално озвучаване в ДКС за кристален звук

Във Варна ще обучават гимназисти по 7 нови професии Разкриват паралелки за бутикови модисти и съдебни служители

Започна срещата между Борисов и Орбан (СНИМКИ)

Сергей Лавров: ЕС разширява влиянието си с ултиматума „или сте с нас, или с Русия“

Пожар затвори временно ТЕЦ „Република” в Перник

ВСУ “Черноризец Храбър” ще приема студенти по професионални направления

Два автомобила изгоряха в Бургаско

Море от черно заля червения килим на наградите БАФТА

Айтозлия се задуши в пожар

MTG продаде Нова телевизия на чешкия милиардер Петр Келнер за 185 млн. евро

Задържаха 8 души в Дупница за държане и разпространение на наркотици

Илияна Йотова: Левски не е за политическа употреба

МВР иска училищата да се окичат с камери (обзор)

Министърът на образованието Меглена Кунева обеща да търсят още пари за купуване на камери. Снимка: Олег Попов

Търсят повече от 1,5 млн. лева за видеонаблюдение

Ще бъдат правени стаи за срещи между учители и родители, за да не се бият по коридорите

Полицията настоява училищата да въведат външно и вътрешно наблюдение, което да е свързано с нейните центрове. Това стана ясно по време на Националната среща за сигурността в училищата и детските градини в Министерския съвет. От МВР побързаха да се оправдаят, че от тях не може да се очаква да финансират закупуване на системи за видеонаблюдение, тъй като бюджетът им е недостатъчен.

Зам.-министърът на МВР Цвятко Георгиев обясни, че не е възможно да има и полицай до всяко една учебна сграда. “В училищата се реализират комплексни мерки”, коментира Георгиев.

За да се предотвратят побоища между учители и родители, по коридорите на училищата ще бъдат създадени специални стаи за срещи. По този начин, когато родителят отиде в училището на детето си, той няма да влиза директно в него, а ще изчака в специално помещение.

“Говорихме за сравнението за сигурността между общинските и държавните училища. МВР представи план за превенция за 2016 година, психолозите предложиха мобилни групи към общините, които да оказват по-задълбочена помощ, където трябва да работят психолози. Говорихме за мястото на телефон 112 и 116”, коментира просветният министър Меглена Кунева. По думите й ангажиментът на всяко дете да учи в сигурна среда е важно и затова тя ще окаже пълна подкрепа.

Доста ‘средства са необходими за техническото обезопасяване на сградите’ на училищата, много повече от 1 500 000 лв., каза зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

95% от школата в София с жива охрана

В София има изградена система за наблюдение в 105 училища и 99 детски градини, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Това са над половината заведения в столицата. Всички са включени в системата на СОТ. В 95% има жива охрана. Едва 4-5% от училищата предпочитат сами да организират охраната си и са назначили портиери. Извършването на нарушения, където има видеонаблюдение, намалява с 80%, заяви тя. Фандъкова посочи, че в бюджета на столицата за 2016 г. са заложени 1 400 000 лв. за подобряване на сигурността в училищата и детските градини.

В провинцията приемат правилници

Всички български общини ще приемат правилници за безопасност и сигурност в учебните заведения, каза кметът на Монтана Златко Живков. Той коментира, че според българските общини “романтичният подход” по отношение на сигурността в училище е приключил. Според Живков по време на дискусията са разгледани много мерки – паникбутон, паркиране на МПС в училищен двор, разходки на кучета и други домашни любимци.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.