МВР иска училищата да се окичат с камери (обзор)

Министърът на образованието Меглена Кунева обеща да търсят още пари за купуване на камери. Снимка: Олег Попов

Търсят повече от 1,5 млн. лева за видеонаблюдение

Ще бъдат правени стаи за срещи между учители и родители, за да не се бият по коридорите

Полицията настоява училищата да въведат външно и вътрешно наблюдение, което да е свързано с нейните центрове. Това стана ясно по време на Националната среща за сигурността в училищата и детските градини в Министерския съвет. От МВР побързаха да се оправдаят, че от тях не може да се очаква да финансират закупуване на системи за видеонаблюдение, тъй като бюджетът им е недостатъчен.

Зам.-министърът на МВР Цвятко Георгиев обясни, че не е възможно да има и полицай до всяко една учебна сграда. “В училищата се реализират комплексни мерки”, коментира Георгиев.

За да се предотвратят побоища между учители и родители, по коридорите на училищата ще бъдат създадени специални стаи за срещи. По този начин, когато родителят отиде в училището на детето си, той няма да влиза директно в него, а ще изчака в специално помещение.

“Говорихме за сравнението за сигурността между общинските и държавните училища. МВР представи план за превенция за 2016 година, психолозите предложиха мобилни групи към общините, които да оказват по-задълбочена помощ, където трябва да работят психолози. Говорихме за мястото на телефон 112 и 116”, коментира просветният министър Меглена Кунева. По думите й ангажиментът на всяко дете да учи в сигурна среда е важно и затова тя ще окаже пълна подкрепа.

Доста 'средства са необходими за техническото обезопасяване на сградите' на училищата, много повече от 1 500 000 лв., каза зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

95% от школата в София с жива охрана

В София има изградена система за наблюдение в 105 училища и 99 детски градини, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Това са над половината заведения в столицата. Всички са включени в системата на СОТ. В 95% има жива охрана. Едва 4-5% от училищата предпочитат сами да организират охраната си и са назначили портиери. Извършването на нарушения, където има видеонаблюдение, намалява с 80%, заяви тя. Фандъкова посочи, че в бюджета на столицата за 2016 г. са заложени 1 400 000 лв. за подобряване на сигурността в училищата и детските градини.

В провинцията приемат правилници

Всички български общини ще приемат правилници за безопасност и сигурност в учебните заведения, каза кметът на Монтана Златко Живков. Той коментира, че според българските общини “романтичният подход” по отношение на сигурността в училище е приключил. Според Живков по време на дискусията са разгледани много мерки - паникбутон, паркиране на МПС в училищен двор, разходки на кучета и други домашни любимци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини